Helenius dömdes till böter och skadestånd

Skadestånd på nästan 3 500 euro och böter på 1 760 euro är följderna av att Karl "Kalle" Helenius hund bet en förbipasserande och dennes hund.

Rättegången ägde rum på onsdagen – ett andra försök efter att den första rättegången ställdes in när Karl Helenius försökte ta med sig hunden i tingsrätten i juni.

Det var i maj 2016 som Helenius tränade sina hundar på ett grönområde. De var inte kopplade när en förbipasserande kvinna dök upp med sin egen hund. Helenius amerikanska bulldog Boomer anföll och bet enligt åtalet såväl kvinnan som dennes hund – där kvinnan fick skador på handleden och låret.

Helenius bestred åtalet, och hävdade att hundarna var kopplade men att kopplet ska ha gått av. Offret hade ändå sett hur hundarna aldrig varit kopplade, och tingsrätten ansåg berättelsen vara konsekvent och detaljerad. Helenius medger att hans hund visserligen bet, men att det var offrets hund som "i panik bitit omkring sig". Det ledde till att den amerikanska bulldogen käkar rasenligt låste sig, vilket krävde ett "specialgrepp" av Helenius för att hunden skulle släppa taget.

På torsdagskvällen offentliggjordes domen där tingsrätten dömde Helenius för ordningsförseelse och vållande av personskada till 40 dagsböter på 1 760 euro och skadestånd och ersättningar på omkring 3 500 euro.

Artikeln uppdaterad: amerikansk bulldog, inte pitbull.

Mer läsning