"Helenius-Bykhautsou II" är inget att ogilla

Jag hör till den breda massa som kritiserar proffsboxningens invecklade system. Ni vet: för många olika titlar, för många olika viktklasser, för många olika boxningsförbund och – det som stör mig mest – alltför många onödiga, irrelevanta matcher där ett löfte på väg uppåt pucklar på en gammal slagpåse för att få ett snyggt facit med många segrar och en rund nolla i förlustkolumnen.

Det känns som hälften av den manliga befolkningen i Östeuropa har en boxningslicens och deras främsta jobb är att resa runt i Europa och förtjäna sitt levebröd genom att agera levande boxningssäck i några ronder. Så också vitryssen Yury Bykhautsou, Robert Helenius förra och kommande motståndare.

Men det här matchparet har jag inget emot, även om jag gärna sett en tuffare motståndare ställas öga mot öga med den Borgåbördiga tungviktsmästaren.

Det handlar ändå om en mellanmatch, vilket är förståeligt då Helenius skadade sin hand i det förra mötet med Bykhautsou. Jag förstår också mellanmatcher då en boxare vill komma igen efter en förlust efter en lång paus men också då skulle jag gärna vilja se boxaren snabbt komma upp i ringen igen efter att ha tagit den mentalt viktiga seger i mellanmatchen.

Tar du en lång paus efter en förlust och sedan två mellanmatcher har du plötsligt kastat bort långt över ett år av din karriär.

Men tillbaka varför "Helenius-Bykhautsou II" är ett matchpar som tål att gillas.

För det första gillar boxningspubliken returmatcher. Det finns en story, man känner bägge boxarna, någondera är alltid ute efter revansch. I det här fallet är storyn inte den trevligaste då den innehåller en skada och ett kontroversiellt domslut (Helenius vann med delade domarröster), men visst ger det ändå en extra krydda åt matchen.

För det andra är det här en chans för Helenius att visa att han gjort framsteg. Tar han och knockar den stryktåliga Bykhautsou i fjärde ronden visar han att han är på väg tillbaka. Hade han haft en annan motståndare så skulle det vara mycket svårt att se om han faktiskt utvecklats under de fem senaste månaderna.

För det tredje mår tungviktsklassen bättre än på länge och visst skulle det smaka om Helenius ännu en sista gång skulle få till det och få ett försök att bryta sig igenom.

Enligt rykten skulle nästa Heleniusmatch vara mot tyska Erkan Teper i en tungviktskamp om EU-titeln. Teper och Helenius skulle drabba samman redan i december 2015, men då åkte Teper dit för dopning och Helenius vann EM-titeln mot Tepers landsman Franz Rill.

"Helenius-Bykhautsou II" går av stapeln lördag kväll i det medeltida slottet Olofsborg i Nyslott. Matchkvällen i den unika borgen har etablerat sig som den inhemska boxningshöstens pärla där bland annat världsmästaren Eva Wahlström försvarat sin EM-titel för fyra år sedan.

Också i morgon står en EM-titel på spel då Edis Tatli försöker fortsätta segersviten i lättviktsklassen. Ett ytterligare östnyländskt namn stiger också in i hetluften då amatörboxaren och landslagsmannen Arslan Khataev går tre ronder i 60-kilosklassen.

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning