Hela byns Johannespassion sjungs på vita tisdagen

Påskens storverk, Johannespassionen av Johann Sebastian Bach, framförs på vita tisdagens kväll i Sibbo kyrka. – Det är en lokal storsatsning, säger operasångaren Jussi Merikanto som är en av solisterna.

Sibbobon Jussi Merikanto fungerar också som projektledare för det som ända sedan starten kallats för Hela byns Johannespassion. Tanken på att göra ett större musikaliskt projekt i Sibbo har funnits länger, och för ett par år sedan blev det klart att föreningen Sipoon musiikkiyhdistys skulle ge sig i kast med Johannespassionen.

– Hela byn har engagerat sig, den här satsningen görs från början till slut med gemensamma krafter, säger Merikanto.

Johann Sebastian Bachs verk är skrivet för kör, solister och orkester, och det är en samling på närmare hundra medverkanden som i kväll framför passionen i Sibbo kyrka. Den vita tisdagen är – såsom tisdagen under Stilla veckan kallas – en väl vald tidpunkt: Numera framförs Bachs storverk oftast i påskatider.

För Jussi Merikanto är Johannespassion ett bekant verk redan från barndomen då han sjöng i gosskör. Flera gånger senare under karriären har han återkommit till verket, och när "hela byns" version nu görs i Sibbo medverkar han igen som solist.

Hela byn har engagerat sig, den här satsningen görs från början till slut med gemensamma krafter.

Lokalt kunnande

– Jag är väldigt glad över att vi kan göra en storsatsning där vi utnyttjar lokalt kunnande och tillsammans skapar ett kulturellt stordåd på hemmaplan. Ivern har räckt hela vägen fram till premiären och det är fint att se hur folk slutit upp, säger Merikanto.

De första övningarna hölls i höstas med ett upprop för korister och det blev uppenbart direkt att det fanns en beställning på någonting i stil med Johannespassionen. Partituren som hade tryckts upp räckte inte på långt när till för alla intresserade som hade hörsammat kallelsen till den första övningen.

– Partituren tog slut direkt, säger Jussi Merikanto. Det är en otroligt positiv signal och som mest har Sibbo oratoriekör bestått av 80 sångare.

LYCKAT PROJEKT. – Det är en otrolig kör som vi har och vi vill odla en tradition av musikaliska satsningar där hela byn är engagerad, säger Jussi Merikanto. Bild:

Många sångare

Det här är inte vardagsmat då man ger sig i kast med stora körverk av den här typen. Enligt Merikanto är det ofta brist på tenorer och manssolister och de som medverkar får vädja till musikervänner och -bekanta för att får alla stämmor fyllda. Men inte i det här fallet.

– Det är en speciell situation, vi har inte haft några problem att få sångare och har till och med haft tio tenorer i ledet. Största delen av dem som medverkar är Sibbobor men också några sångare från Borgå och Vanda har velat vara med.

Hela byns Johannespassion framfördes redan på palmsöndagen i Helsinge kyrka S:t Lars, och Jussi Merikanto är lyrisk efter premiären.

– Det var otroligt vackert, och alldeles fantastiskt att vi kunde göra ett så fint verk så bra, säger han.

FAKTA

Hela byns Johannespassion

Framförs i Sibbo kyrka tisdagen den 16 april klockan 18.

Dirigent Tapio von Boehm, körmästare Teppo Salakka.

Sibbo kammarorkester och Sibbo oratoriekör.

Sopran Mari Karjalainen, alt Laura Mäkitalo, tenor Tuukka Säily, bas Jussi Merikanto, evangelist och tenor Roland Liiv, i rollen som Jesus basen Jussi Ziegler.

Biljetterna kostar 22 euro och fås i förköp från lipppu.fi samt vid dörren.

På hemmaplan

I kväll är det dags igen då Hela byns Johannespassion så att säga kommer hem till byn. Nu är skådeplatsen för Bachs tidlösa och dramatiska verk Sibbo kyrka, och som Jussi Merikanto ser det är verket det bästa tänkbara sättet att stilla sig inför påsken.

– Helheten är dramatisk och det är enkelt att leva med i musiken och i berättelsen. Vi framför verket på tyska men texten finnas att få både på svenska och på finska.

Efter kvällens konsert blickar Sipoon musiikkiyhdistys framåt och har alla avsikter att sikta mot nya lokala musiksatsningar.

– Det är en otrolig kör som vi har och vi vill odla en tradition av musikaliska satsningar där hela byn är engagerad, säger Jussi Merikanto.

Hela byns Johannespassion är producerad av Sipoon musiikkiyhdistys ry i samarbete med Sipoon suomalainen seurakunta, Sibbo svenska församling, Dickursby fösamling och Sibbo kommun