Heijnsbroek-Wirén ställer upp i riksdagsvalet

VAL. Ytterligare ett östnyländskt namn klarnade när Mia Heijnsbroek-Wirén meddelar att hon ställer upp i riksdagsvalet. Bild: Arkiv / Kristoffer Åberg

Ytterligare ett namn har dykt upp bland de östnyländska kandidaterna i det kommande riksdagsvalet.

Mia Heijnsbroek-Wirén, ordförande för stadsstyrelsen i Lovisa och kretsordförande för Svenska folkpartiet i Nyland, kandiderar i riksdagsvalet. Saken kommer fram i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Som kretsordförande vill jag bidra till en målinriktad och fin kampanj i Nyland. Jag ser att jag som kandidat kan ge ett mervärde både för resultatet och stämningen i kampanjen, uppger Heijnsbroek-Wirén i pressmeddelandet.

Ännu i april uppgav Heijnsbroek-Wirén att hon inte kommer att ställa upp i riksdagsvalet eftersom jobbet med stadsstyrelsen är för arbetskrävande. Läget har egentligen inte blivit annorlunda, uppger hon när Östnyland ringer upp.

– Den åsikten haft hela vägen, jag har varit starkt beslutsam att inte ställa upp. Det som fått mig att ändå ställa upp är partiets önskan. Som kretsordförande har jag dessutom ansvar att se till att vi får bra valresultat. Jag inser att jag med min erfarenhet kan ge mervärde.

Hon upplever att SFP:s utbud av kandidater är bra.

– Vi börjar ha en bra kandidatbukett. Det är viktigt att ha tillräckligt många för att nå ett så bra resultat som möjligt.

Bland de andra förtroendeuppdragen finns Nylands landskapsstyrelse och medlem i samarbetsgruppen för landskapet. Hon är också styrelsemedlem och vice ordförande i Samkommunen för yrkesutbildning i Östra Nyland. Hon ställde också upp i riksdagsvalet 2011 och fick då drygt 1 200 röster i Nyland.

Heijnsbroek-Wirén, 49, listar bland annat unga personers psykiska hälsa, företagsamhet, energi och utbildning som viktiga teman. Hon talar också för kärnkraft.

– Koldioxidneutral energipolitik innehåller kärnkraft. Det är för mig som stadsstyrelseordförande i Lovisa självklart att jag kommer att främja fortsatt produktion och utvecklig av kärnkraft på Hästholmen.

SFP:s övriga kandidater i Östnyland är Micaela Röman i Sibbo, Otto Andersson i Lovisa och Elin Blomqvist, Christel Pynnönen, Frida Sigfrids, Patrik Björkman och Mikaela Nylander i Borgå. I Mörskom ställer Jesse Mårtenson upp.