Havets brus ljuder på höstkonsert

TRE AV FYRA. Camilla Wiksten-Rönnbacka (t.v.) och Stella Jonasson sjunger havsnära stycken inom ramen för konserten Sånger vid havet som ges på Grand under Svenska veckan. Dan Rönnbacka spelar bas, pianisten Jan-Erik Mansikka saknas på bilden. Bild: Petra Lind

Havet och skärgården är centrala för konserten Sånger vid havet som stundar första helgen i november. Det är Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka som bjuder på sina havsnära favoriter.

Kärleken till musiken – och till havet – förenar vissångerskan Stella Jonasson och musikaliska mångsysslaren Camilla Wiksten-Rönnbacka. Därför var steget inte långt att tillsammans forma en konsert med havsnära tema, Sånger vid havet. Konserten utgör samtidigt startpunkten för Svenska veckan-firandet på Kulturhuset Grand i Borgå.

– Det pratas mycket svenska vid våra kuster, det känns som om havet och skärgården är en förenande länk för oss finlandssvenskar, säger Stella Jonasson.

Jonasson själv är uppvuxen på Pörtö i Borgå skärgård, något som "hon varken kommer förbi eller ifrån" som hon själv uttrycker det. När Jonasson och Wiksten-Rönnbacka satte sig ner för att fundera på konsertinnehållet dröjde det inte länge förrän de kom till Lasse Mårtenson.

Det pratas mycket svenska vid våra kuster, det känns som om havet och skärgården är en förenande länk för oss finlandssvenskar.

Visfolkets älsklingar

Den folkkära tonsättaren gick bort i maj i år och det kändes som en särskilt god orsak till att lyfta fram några av hans havsnära kompositioner. Bland annat får publiken höra vackra Morgondimma med text av nyligen bortgångna diktaren Lars Huldén, också han mycket älskad.

– Det förde oss vidare till Bengt Ahlfors som är en utmärkt viskompositör. Han har skrivit många roliga låtar med teatralisk knorr. Det märks att mycket av hans musik är skriven för att framföras på scen, säger Stella Jonasson.

Sånger från havet-helheten formas också av en rad norska låtar som Jonasson översatt till svenska. Hon har funnit genklang i norrmännens djupa samhörighet med naturen och i förlängningen upplevt att de norska visorna känns "rätt" också i finlandssvenska sammanhang.

Fakta

Sånger vid havet

Konsert med Camilla Wiksten-Rönnbacka, Stella Jonasson, Dan Rönnbacka och Jan-Erik Mansikka.

Ordnas under Svenska veckan, den 1 november klockan 18.30 på Kulturhuset Grand.

Biljetterna kostar 10 euro från Grand Luckan. En kopp kaffe ingår i priset.

Varierat på norska

– Konsertens norska inslag går ibland mot folkmusik, ibland mot pop och till och med mot etno, beskriver hon.

Det handlar inte bara om hav; höstliga och fredsliga stämningar får också plats. Mellan låtarna läses några dikter upp, och även några rent instrumentala inslag ingår.

Konsertens norska inslag går ibland mot folkmusik, ibland mot pop och till och med mot etno.

Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka turas om som solister under konserten och bägge sjunger också stämmor. Deras respektive sånger vävs in i varandra och bildar en helhet.

Dan Rönnbacka spelar bas och Jan-Erik Mansikka sitter bakom pianot.

– Janne är bra på att måla upp olika klanglandskap, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Konsertarrangör är Haaga-Helia.