Havet är temat för den femte upplagan av Å-fest

HAVET. Konstnärerna som skapat årets Å-festaffischer är Filippa Hella, Robert Ottosson samt Siiri Viljakkala som tecknat den här bilden. Bild: Siiri Viljakkala

Seriefestivalen Å-fest är tillbaka. Lördagen den 9 februari är det dags igen, den här gången med havet som tema.

Borgå serieförenings satsning på en årligen återkommande seriefestival har burit frukt. Å-fest har blivit ett bestående februariinslag på kulturfronten i Borgå, och ett klart mervärde ger festivalens tvåspråkiga inriktning i kombination med ett nordiskt tänk.

Danska, norska, isländska och svenska seriekonstnärer har gästat de fyra tidigare festivalerna och också i år kommer festivalen med en gästande serietecknare från Norden. Norska Karin Gafvelin är både båtbyggare och seriekonstnär och hennes första verk Djupet (2017) är en berättelse om kärlek och segling.

I samband med Å-fest visas hennes seriekonst på stadsbiblioteket i Borgå, och hon kommer också att berätta om sitt arbete och om sina verk i samband med ett serieevenemang på Kulturhuset Grand.

Finlands enda tvåspråkiga, nordiska seriefestival Å-fest ordnas lördagen den 9 februari 2019.

Festivalen ordnas för femte gången och har havet som tema.

Huvudevenemanget går av stapeln i Kulturhuset Grand, där det ordnas program klockan 12–17. Dessutom ordnas utställningar och en kvällsklubb.

Festivalens program finns på nätsidan www.a-fest.fi, de exakta tidtabellerna klarnar inom januari månad.

Festivalen kan även följas på Facebook, Instagram och Twitter.

Seriefokus

Karin Gafvelins seriekonst rimmar väl med temat för årets seriefestival där fokus ligger på havet. Havsmotivet finns med också i Åbobon Mika Lietzéns senaste seriekonstverk, skräckromanen Minä olen saari (2018), som beskriver desperata människor i samhällets utkant. Ilpo Koskela, som förvandlat den finländska bondeseglatsens historia till en serieroman, är också med på Å-fest.

Ur lokal synvinkel är det glädjande att Borgåbon Ulla Donner är en av seriekonstnärerna som lyfts fram i samband med festivalen. Donner debuterade i fjol med serieromanen Spleenish som rosades av kritikerna och som också nominerades till Serie-Finlandia.

SJÖJUNGFRU. Borgåbaserade serietecknaren Filippa Hellas affisch är havsnära på alla sätt. Bild: Filippa Hella

Marvel-tecknare

Enligt Sanni Nurmi, ordförande för Borgå serieförening, för Å-fest fram lokala seriekonstnärer som en del av den globala seriekulturen. Ett exempel på inhemska artister som mutat in en plats på den internationella arenan är Rosi Kämpe. För festivalbesökarna blir det utan tvekan intressant att höra vilka erfarenheter som Finlands första Marvel-serietecknare har att dela med sig av.

Å-fest riktar sig fortsättningsvis såväl till professionella serieidkare som till en barnpublik, och precis som under tidigare år är seriefestivalen avgiftsfri. Programmet formas av utställningar, intressanta anföranden och serieverkstäder samt ett försäljningsevenemang för serier. På agendan står också en föreläsning om konstnärers beskattning samt en paneldiskussion där man tar upp digitala publikationer.

Huvudevenemanget ordnas på Kulturhuset Grand och festivalen avrundas med en kvällsklubb på Café Aatos.

Mer läsning