Hästveckoslut i Kokon

BITEN. Petri Luoto och stoet Tiana har tränat Working Equitation redan ett par år och deltar i klass 3 under helgen. Bild: Sami Nyyssönen

Under helgen ordnas lite annorlunda evenemang för hästintresserade i Kokon. Bland annat match show, agility och tävlingar i Working Equitation, WE, står på programmet.

Evenemanget Hevonen Häst ordnades första gången i fjol och blev en sådan succé att evenemanget nu får en fortsättning. Under helgen händer det på ridplanen i Kokon.

Ryttarföreningen Borgå Mustang ordnar Match show för alla raser lördagen den 11 augusti på tävlingsplanen i Kokon. Evenemanget börjar klockan 10. En match show är en utställning i vilken alla hästar får delta, oberoende av ålder och ras – eller brist på sådan. Förutom vem som blir Best in show utser domaren också den häst som kommer på andra respektive tredje plats. Bästa junior- och seniorhandler premieras liksom det finaste varmblodet, det finaste kallblodet och den som har finast hårfäll. Ett av priserna är vikta för den häst som utses till Mustang Special. Alla deltagare får också ett skriftligt utlåtande om sin häst.

Under väntetiden mellan uppvisningarna kan deltagarna i match showen prova på agilitybanan som arrangörsföreningen byggt upp intill utställningsringen. På agilitybanan för hästar finns knepiga uppgifter som häst och handler ska klara av. De som snabbast tar sig igenom banan belönas.

WE-tävling

Uppgifter blir det också senare under eftermiddagen och på söndagen då Borgå Ridstall ordnar tävling i Working Equitation på planen. Working Eguitation är en ridgren där ekipagen utför uppgifter av olika svårighetsgrad. Bland uppgifterna finns bland annat att ta sig över en bro, rida serpentinsvängar, flytta föremål och öppna och stänga en port, allt från hästryggen. Beroende på bedömningen avgörs klasserna enligt hur väl ekipagen utför uppgifterna, hur snabbt de gör det eller en kombination av båda. Grenen innehåller flera delmoment.

Fyra klasser ordnas under helgen. På lördag från klockan 16 rids de svårare klassernas dressyrmoment och på söndag från klockan 10 rids alla delmoment i klasserna 1 och 2 samt hanterings- och hastighetsmomenten för klasserna 3 och 4.

Grenen är relativt ny i Finlands och mycket publikvänlig. Den lämpar sig för de flesta ridhästar och alla slags ryttare.

Det är fritt inträde både lördag och söndag, så vem som helst kan passa på och följa med utställningen och bekanta sig med Working Equitation.

Också käpphästtävlingar, ponnyridning och en presentation av travponnyer står på evenemangets program. Försäljare av hästartiklar finns på plats och föreningen Working Equitation Finland presenterar sig.

Arrangören Borgå Ridstall lovar att man varken behöver vara hungrig eller törstig.