Hästar och trav är ett livslångt intresse

START. Lopp två på måndagens Lovisatrav. I mitten nr 12 Noran Pot med Arto Laaksonen. Bild: Benny Liljendahl

I närmast perfekta väderförhållanden inleddes travsäsongen i Lovisa på måndagskvällen. Segerrikast blev stjärnkusken Ari Moilanen som vann totalt fem av kvällens tio lopp, vara fyra i rad.

Publiktillströmningen var kanske inte den som arrangören hoppats på och antalet betalade steg till endast strax över tusen personer. Förhoppningsvis kommer det fler när det blir semestertider.

Inne i totohallen fick ÖN en kort pratstund med Ingmar Nybonn, 82 år. Han har följt travsporten i Lovisa sedan skoltiden och minns när tävlingarna ägde rum på Lovisavikens is.

– En gång i tiden tävlade jag med min egen häst och har faktiskt vunnit ett lopp på den här banan, berättar han med viss stolthet i rösten.

Social funktion

Numera kommer han till Lovisatravet mest för att umgås med goda vänner. Visst blir det lite spel också, men fram till lopp sju hade utdelningen uteblivit helt.

– Det tycks alltid gå fel väg, säger han. Idag har allt gått åt skogen.

Travintresserad sedan barndomen är också Tom Lehtinen, nyss fyllda 60. Som liten grabb tillbringade han mycket tid hemma hos Harry Stenberg som på den tiden tävlade med vinstrika hästen Fredrik. Lehtinen berättar att han brukar gå på sommarens alla tävlingar.

– Lovisatravet är viktigt för hela bygden och bra för marknadsföringen för staden. Här är alltid skön stämning och det dyker ofta upp någon bekant som man inte sett sedan förra sommaren.

Gislombon Michael Mattsson är även han en stor anhängare av Lovisatravet. Intresset kommer sig närmast av att en god vän är hästägare och att Mattsson bor nära banan. Även han säger att spelet i dag gått lite så där, men just nu är det i balans.

– Jag brukar sätta att speltak på 50 euro per kväll. Då är det ingen större katastrof om allt går förlorat, säger Mattsson med ett skratt.

Som väntat

Premiärtävlingen bjöd inte på några större överraskningar och utdelningen på Toto 4 stannade vid 290,80. Förhandstippade hästar tog hem de flesta starterna, men ett par aningen högre odds förekom. I lopp fyra gav Dung Beetle med Tomi Wahlsten vid tömmarna 13.38 gånger pengarna och i kvällens sista lopp knep Tireless Jacob med Arto Laaksonen i sulkyn förstaplatsen med oddset 17.44. Spelet på Toto 4 steg till 29089,40 euro och total spelades det för 111617,90 euro. Publik: 1022. Resterande fyra tävlingar på Lovisabanan avgörs måndag 12.6, måndag 26.6, torsdag 13.7 och måndag 24.7 alltid med start klockan 18. För fullständig resultatservice hänvisas till www.hippo.fi.

BENNY LILJENDAHL