Harri Kokkomäki vill köpa teaterhuset och ge barnen en chans

– Jag agerar med hjärtat och eftersträvar ingen personlig ekonomisk vinning. Det handlar om barn och unga.Så säger Harri Kokkomäki, den hittills anonyma filantrop som är redo att köpa teaterhuset i Finnby.

Staden har gått ned från 220 000 euro och är redo att sälja huset för 190 000. Harri Kokkomäkis nya anbud är på 103 000 euro. Gapet är således fortfarande rätt stort och parterna förhandlar vidare. Andra potentiella köpare finns inte i detta skede.

ÖN rapporterade förra veckan om att staden vill ha ut den teaterverksamhet för barn och unga som Pentti Kinosmaa basar för. Teaterbyggnaden ligger intill byns daghem som igen fuktsaneras efter att ha stått tomt en tid. Borgå har haft teatern som hyresgäst uppe på kullen i elva år.

Teaterhuset, som förr var en del av gamla finska skolan i Finnby, ska säljas och medierna har rapporterat om en välgörare som är villig att köpa fastigheten. Nu är Harri Kokkomäki redo att gå ut i offentligheten för att förklara vad han egentligen är ute efter.

Inget eget behov

Första anbudet låg på under 100 000 euro och var enligt lokalitetsdirektör Börje Boström alldeles för lågt. Nu har det alltså höjts en aning medan stadens pris sänkts något.

Harri Kokkomäki är en känd Borgåprofil som bland annat utvecklar lokstallsområdet väster om ån. Han förklarar att han inte ens hört om teaterhuset då en person som känner både honom och Kinosmaa tog kontakt och förde samman de två.

– Personen vet att jag har ett stort hjärta och även tidigare jobbat för främst barn och ungdomar, exempelvis i anslutning till Alvahuset. Där hörde jag till dem som lade in både pengar och arbetstid bara för att projektet var så behjärtansvärt.

Kokkomäki säger att han själv vid det här laget har det han behöver.

– Jag har ingen egen nytta av teaterhuset men är redo att investera i det för att verksamheten ska kunna fortsätta. Någon avkastning behöver jag inte och teatern får ett långt hyreskontrakt.

Å andra sidan framhåller han att han inte kan punga ut med hur mycket pengar som helst.

– Bara att få elgrejerna i skick kostar ytterligare cirka 100 000 euro.

Han förstår att en kommun måste vara genomskinlig och behandla till exempel alla köpare likvärdigt.

– Frågan är hur mycket den aktuella fastigheten verkligen är värd med tanke på främst skicket. Och tänk nu efter hur mycket det är värt med verksamhet som håller barn och unga borta från gatorna. Går det snett för en ung person blir också samhällets kostnader stora.

Se till framtiden

Han tycker att man måste kunna se tillräckligt långt in i framtiden.

– Det kunde min numera bortgångne svärfar Ensio Miettinen som investerade i många fina projekt här i stan, bland annat i Konstfabriken. Borgå vill vara en kulturstad och teater är kultur.

Harri Kokkomäki tycker att dagens människor är onödigt giriga.

– Enbart pengar gäller för många, även om de skulle ha råd att tänka annorlunda. Jag anser att även kommuner borde kunna resonera lite bredare.

Han hoppas på en överenskommelse kring teaterhuset.

– Nästa vecka ska jag träffa stadsdirektören, vi kämpar vidare.

Som en kuriositet kan nämnas att också Finnby gamla folkskola, som senare var daghem och efter det såldes åt en privatperson nu är till salu för närmare 500 000 euro. Huset på 294 kvadratmeter bostadsyta har totalrenoverats. Tomten är på drygt 5 000 kvadratmeter.