Harpolekarna firar fyrtio i år

SAMMANSVETSADE. Familjen Ewalds har under fyrtio år spelat nyckelharpa tillsammans Bild: Kristoffer Åberg

Harpolekarna påbörjade sitt fyrtioårsfirande på Grand under tisdagen, med att spela musik och göra reklam om vad de kommer att bjuda på i augusti då det verkliga jubileet hålls. Under fyrtio år har den vid det här laget sammansvetsade familjen hunnit vara med om många upplevelser kopplade till det speciella instrumentet.

BORGÅ. Harpolekarna är ett för många östnylänningar bekant namn. Gruppen, som består av Borgåfamiljen Ewalds, har hunnit bli ett välkänt namn inom folkmusikkretsar under deras fyrtio år i genren.

Knut Ewalds åkte med sin dotter Ann Ewalds till Stockholmsförorten Järfälla på julen 1973 för att lära sig någonting helt nytt. Han ville lära sig bygga en nyckelharpa. Knut Ewalds, som då spelade bland annat fiol, hade fått upp ögonen för det i Sverige välkända instrumentet. Det speciella var dock, att ingen i Finland hade introducerat nyckelharpan, förutom på Åland, där det antas ha funnits nyckelharpor innan familjen Ewalds blev föregångare för instrumentet.

– Det här är den första harpan som byggts på fasta Finland, säger Knut Ewalds och visar stolt upp det utsirade och vackert patinerade instrumentet med nummer ett.

Sedan dess har det flutit på, och såväl familjen som samlingen handbyggda nyckelharpor har växt. Och Harpolekarna har minsann hunnit uppleva mycket under sina år som folkmusiker

– Resor till olika konserter, tv-framträdanden och de allra första spelningarna, säger hela familjen Ewalds att är några höjdpunkter under de fyrtio åren. Man har fått bo trångt och åka ut på resor ackompanjerade av släpkärra bakom bilen för att få plats med hela ensemblen och instrumentuppsättningen.

Ann Ewalds berättar att sammanhållningen inom familjen dock alltid varit god tack vare det gemensamma intresset som knyter samman familjemedlemmarna. De bor dessutom nära varandra, och har således lätt att öva tillsammans.

Historierna är många och intressanta, och allting är väldokumenterat, eftersom Knut Ewalds gjort ett fotoalbum med bilder från olika framträdanden varje år sedan starten 1973.

– Vi behöver aldrig bli osams om när vi gjorde något, allt är så väldokumenterat, säger Ann Ewalds med ett skratt.

Harpolekarna kommer att fortsätta fira jubileet i augusti med gungfest och jubileumsfest.

MINNEN. Knut Ewalds har dokumenterat varje år med ett eget fotoalbum - en värdefull skatt då familjen minns tillbaka på de fyrtio åren Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning