"Härlig skola på förtjusande plats"

HÖGTIDLIGT. Emmi Liakka klipper av bandet. Första skoldagen i nya lokaler kan börja. Bild: Kristoffer Åberg

Det är fredag morgon och eleverna i Tolkkisten koulu väntar med spänning ute på gården. Om några minuter öppnas dörrarna och de får gå in i sitt nya, fina skolhus. Elevkårens ordförande Emmi Liakka klipper av det blå bandet. En ny era har börjat i skolan på kullen.

Skolans rektor Petri Kemppainen förklarar att eleverna visserligen redan fått bekanta sig med lokalerna, de har också deltagit i planeringen. Han är nöjd med resultatet.

– Undervisningsmiljön är ljus, öppen och rummen är moderna. Eleverna sitter inte enbart i traditionella pulpeter, här finns också exempelvis soffor och rörliga stolar. Klassrum kan delas och så vidare.

Själva platsen för skolan är exceptionell, Kemppainen misstänker att ingen annan skola i hela landet ligger på ett så här fint ställe, högt uppe med fin utsikt över vatten.

Förskolegrupperna från Övre Haiko daghem har hunnit vistas i sin del av byggnaden sedan i måndags och barnen kunde knappast vara mera förtjusta.

Nu kan man leka och hoppa

– Bäst av allt är att det finns så mycket rum att hoppa och röra sig på, säger Maisa Näse som tillsammans med de andra förskolebarnen haft det ganska trångt i barackerna.

– Efter nästan fem år i baracker är det nog så otroligt fint att få jobba här, säger barnträdgårdsläraren Agneta Sveholm som berättar att det var på samma plats hon själv inledde sin skolgång.

– Jag gick i Tolkis skola, i förskola gick jag aldrig men det får jag ju göra nu.

Akustiken i de nya lokalerna är perfekt, här gör det inget om ljudnivån höjs.

– Man trivs så bra att man knappast vill gå hem, skrattar hon och framhåller att nybygget inspirerar också personalen på ett helt nytt sätt.

PERFEKT PLATS. Tolkkisten koulu kunde inte ha ett bättre läge. Bild: Kristoffer Åberg

Sista objektet i stort projekt

Tolkkisten koulu är det sista objektet i Borgå stads andra livscykelprojekt, som också omfattar Kantelehuset, Gammelbacka daghem och rådgivning, Majbergets daghem och daghemmet Pärlan. Att bygga skolan tog 15 månader i anspråk. Lokalitetsledningens kommunikationsplanerare Hanna Palo förklarar att luftkonditioneringen har varit påkopplad i cirka en månads tid.

Tolkkisten koulu har två klasser per årskurs och för närvarande cirka 250 elever. I förskolan går nu knappt 30 barn men daghemsföreståndaren Minna Lakso – Pakkala väntar sig fler.

YIT har haft förverkligat livscykelprojekten och fortsätter som samarbetspartner.

– Det som är bra är att en och samma aktör har byggt fem objekt och samarbetet har fortsatt och utvecklats utan avbrott, framhåller projektchef Tony Lökfors som har varit stadens projektledare.

Skol- och daghemsbyggnaderna är nu klara men livscykelprojektet fortsätter ännu i 20 år. YIT tar också hand om underhållet och städningen samt om underhållsreparationerna av hus och gårdsområden fram till 2037. En samarbetsgrupp som består av representanter för skolan, lokalitetsledningen och YIT följer upp hur lokalerna fungerar och hur underhållet sköts.

Svenska elever får vänta

Också motionssalen i Tolkis allaktivitetshus har renoverats och gymnastiksalen togs i användning i oktober. Bland annat vädringen i nedre bjälklaget ökades för att minska radonhalten.

Den svenskspråkiga skolan i Tolkis har tillsvidare ett tillfälligt hem, men flyttar in i sina nya lokaler hösten 2019. I Tolkkisten koulu finns lokaler för teknisk slöjd, textilslöjd och konstämnen och dessa betjänar båda skolorna. Sambruket inleds redan i november.

– Efter att också den svenskspråkiga skolan flyttat och de tillfälliga lokalerna rivts, kan idrottstjänsterna börja utveckla området som en näridrottsplats, säger Tony Lökfors.

Totalinvestering på 44,7 miljoner euro.

Omfattar Kantelehuset, Gammelbacka daghem och rådgivning, Majbergets daghem, daghemmet Pärlan och Tolkkisten koulu.

Staden äger byggnaderna.

YIT har planerat och byggt.

YIT sköter underhållet och städningen fram till 2037.

Mer läsning