Här ska Borgåstuderande hitta sina framtida arbetsgivare

Kontorsplatser, mötesrum, festsal och bastu i källaren. I de lokalerna ska Cospace i augusti inleda ett samarbete mellan företag och yrkesutbildningar för att främja lokalt samarbete. Målet: Att göra Borgå till Finlands Silicon Valley.

Cospace är företaget som sedan 2017 hyrt ut kontorsutrymmen till lokala aktörer vid Krämaretorget i centrala Borgå. Företaget har vuxit och lanserar nu ett samarbete med lokala företag å ena sidan och yrkeshögskolan Haaga-Helia samt yrkesinstitutet Careeria å den andra. Med på ett hörn finns även utvecklingsföretaget Posintra och nätverket Företagsmentorerna, som främjar företagsbranschen i området.

Det var idel glada miner på presskonferensen när Cospace vd Petter Larsen presenterade sin vision och sina samarbetspartner.

– Vår plan är att förvandla Borgå till Finlands Silicon Valley, säger Larsen med glimten i ögat.

Mötesplats för studerande och lokala företag

Första steget är det utvecklade samarbetet med Haaga-Helia och Careeria. Lärare och studerande får tillgång till Cospace lokaler, samtidigt som företag kommer att finnas på plats. Det skapar möten mellan skola och arbetsliv eftersom studerande lär känna till lokala företag och vice versa.

– Det ger de studerande en möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper i praktiken, vilket blir en bra inkörsport i arbetslivet, säger Maria Kantola från Careeria.

I förlängningen vill Cospace lansera en webbaserad rekryteringsplattform för skolorna och företagen, ett slags dejtingsajt för arbetstagare och -givare.

Sedan tidigare erbjuder Cospace en plats att distansjobba på för pendlare, så de slipper åka in till Helsingfors alla vardagar.

– Det är inte endast bra ur ett miljöperspektiv, utan folk kan även umgås med varandra här och dela med sig av kunskaper och färdigheter. Man kanske tar en kaffepaus tillsammans och har en trevlig pratstund, eller väljer att spela boboll efter jobbet, som en grupp gjorde häromveckan, säger Petter Larsen.

Lokala kaféer och restauranger kan gynnas

Individuellt arbete i öppet kontorslandskap är Larsens melodi och den ger sig till känna. Uppe i köket på översta våningen möts man av doften av lax och potatis. Det är ett gäng lunchande distansarbetare som pratar och tittar på tv. I ett ljudisolerat samtalsbås sitter en kille och briefar den andra i ett kommande arbetsuppdrag.

I nuläget har omkring 20 företag fasta arbetsställen hos Cospace, varav det största är oljebekämpningsbolaget Lamor. Utöver det utnyttjar cirka 50 bolag lokalerna sporadiskt.

En ytterligare aspekt av att uppmuntra Borgåbor till att distansarbeta med bas hos Cospace är enligt Larsen de pengar som trillar ner i omkringliggande företag. Siffrorna visar att en genomsnittlig distansarbetare i Finland lägger ner tolv euro dagligen på exempelvis kafé- och restaurangbesök.

– Det gynnar hela Borgå och gör det till en livfullare stad, säger Petter Larsen.

Sedan starten 2017 har bolaget vuxit och siktet är nu inställt på att expandera. Ur ett långtidsperspektiv ska hela också Sibbo och Lovisa involveras i samarbetet.

– Bäst vore det om vi snart inte rymdes i bara den här byggnaden mer, säger Petter Larsen.

Varje dag pendlar omkring 10 000 Borgåbor till Helsingfors för studier eller jobb, enligt statistik från Borgå stad.

Cospace inleder i augusti ett samarbete med yrkeshögskolan Haaga-Helia, yrkesinstitutet Careeria samt flertalet företag och start-ups för att skapa gemensamma utrymmen och möten mellan människor i samma bransch.

Utvecklingsbolaget Posintra och det nationella nätverket Företagsmentorerna finns för att stödja företagare i området.

Tanken är att projektet ska hjälpa studerande finna framtida arbetsgivare och praktik- eller läroavtalsplatser, samt intensifiera samarbetet mellan företag.

Petter Larsen, vd på Cospace, vill göra Borgå till "Finlands mest företagsvänliga stad".

Också i framtiden kan vem som helst boka mötes- och konferensrum, datorplatser och andra lokaler i det gamla bankhuset som ligger vid Krämaretorget 2.

Mer läsning