Här kostar ett träningspass endast svett och tårar

VERKAR BRA. Tuula-Maija och Kari Inkeroinen ser många maskiner i gymmet som de har lust att pröva på. Bild: Kristoffer Åberg

Nu kan äldre Borgåbor träna gratis flera gånger i veckan i den nyrenoverade motionssalen på Äppelbackens servicecenter. Med hjälp av den mångsidiga och moderna maskinparken får alla muskelgrupper motion.

– Det här känns effektivt, man blir svettig med detsamma, säger Kari Inkeroinen och skrattar.

Den nästan trettiogradiga värmen ute på gården får temperaturen att stiga också i gymmet på Äppelbackens servicecenter. Och, liksom Kari fått erfara, behöver man inte göra många rörelser med någon av maskinerna innan svetten börjar rinna.

Alla äldre Borgåbor kan träna gratis i motionssalen på Äppelbackens servicecentrum (Tullportsgatan 4) enligt följande tidtabell:

Under perioden 3.6–4.8 är konditionssalen öppen måndag–fredag mellan klockan 9.15 och 14.30 förutom torsdagar då den öppnar klockan 11.

Mellan den 15 och 19 juli är salen undantagsvis öppen mellan klockan 9.15 och 12.30.

På midsommaren den 22.6 är servicecentret stängt.

Han och frun Tuula-Maija Inkeroinen har kommit för att bekanta sig med utbudet i salen och de är nöjda med vad de ser.

– Gymnastiksalen känns trivsam och här finns många maskiner, så jag tror vi börjar komma hit regelbundet. Senast i den här åldern är det dags att börja sköta om sin muskelmassa. Vi har länge talat om att börja gå på gym men det har inte hittills blivit av, säger Tuula-Maija.

Motion förebygger skador

När Äppelbackens servicecenter totalrenoverades för ett par år sedan lämnades gymmet åt sitt öde. Så de gamla, sunkiga och delvis obrukbara maskinerna fick stå kvar.

– Inom staden var det oklart vem som bar ansvar för konditionssalen så först gjordes ingenting. Sedan lyckades vi reda ut att salen hör till socialnämndens område, säger Stig Bäcklund som tillsammans med Irmeli Hoffrén tog initiativ till att rusta upp den.

Bägge två är medlemmar av social- och hälsovårdsnämnden, Hoffrén representerar Samlingspartiet och Bäcklund SFP.

En äldre dam som kommit för att pröva på gymmet frågar Bäcklund om vad det kostar att träna och han kan ge ett glädjande besked.

– Det kostar ingenting, bara svett och tårar.

Då musklerna blir starkare minskar risken för till exempel fallolyckor.

Både Bäcklund och Hoffrén talar sig varma för vikten av att motionera även på äldre dar.

– Den nyaste forskningen visar att regelbunden motion är ännu viktigare än vi hittills trott inom den förebyggande vården. Då musklerna blir starkare minskar risken för till exempel fallolyckor, säger Bäckman.

– Det gläder mig att så många kommit hit för att bekanta sig med motionssalen, men det är förstås viktigt att man använder maskinerna på rätt sätt så man inte skadar sig, säger Hoffrén.

PÅ TIDEN. Stig Bäcklund och Irmeli Hoffrén från social- och hälsovårdsnämnden satte bollen i rörelse när det gällde att rusta upp motionssalen på Äppelbacken. Bild: Kristoffer Åberg

Aldrig för sent

På torsdagen fanns två av stadens fysioterapeuter på plats i motionssalen för att ge vägledning om hur apparaterna fungerar. Den ena av dem, Suvi Hiltunen, säger att det ännu inte är bestämt vem som kommer att fungera som instruktörer i det långa loppet.

– Det finns planer på ett slags kamratstöd. Det vill säga att vi först visar en del av besökarna hur gymredskapen fungerar så att de sedan kan hjälpa andra.

Hiltunen som arbetar inom stadens hemrehabilitering säger att det aldrig är för sent att börja motionera.

– Det viktiga är att man börjar på en lämplig nivå så att det inte är för tungt. Men alla människor kan utveckla sina muskler och sin rörlighet. Det här är särskilt viktigt nu då målsättningen är att äldre människor ska ha möjligheten att bo hemma så länge som möjligt.

Mer läsning