Så här blir Borgås nyaste restaurang

Roni Collin och Valtteri Vartiainen är företagarna bakom Borgås kommande tillskott på restaurangfronten. O.M.B öppnar i en lite bortglömd del av Borgå centrum.

Det är sannolikt ingen som missat byggprojektet i korsningen av Mannerheimgatan och Linnankoskigatan i centrala Borgå. Roni Collin, en av företagarna bakom projektet, är entusiastisk över planerna. Byggnadens stomme tillverkas av korslimmat trä, och fasaden blir till stora delar glas. När byggnaden står färdig finns här en två våningar hög restaurang som kopplas ihop med den gamla fastigheten.

Men det är inte egentligen det viktiga: det viktiga är konceptet bakom restaurangen.

Råvaror och musik

O.M.B, som restaurangen ska heta, är resultatet av fyra personers planering. Utöver Collin och Vartiainen som företagare, har man också tagit in David Jones som restaurangchef och Saara Lavonen som styrande kraft. Jones kommer från Storbritannien, men har bott de senaste sex åren i Finland.

– Vi fyra har jobbat fram konceptet. Det är inte så komplicerat, men det öppnar sig inte riktigt genast bara genom att förklara, säger Collin.

I korthet beskriver namnet bakgrunden till konceptet. O.M. B kan stå för Oh My Bowl eller Oh My Burger, till exempel. Det innebär att man tänker sig bra mat (inte fine dining, men bra råvaror), drinkar, hantverksöl, god atmosfär och bra musik (restaurangbeskrivningen nämner spellistorna). Till exempel är bowl, skål, en fingervisning om vad man tänker sig.

– Det är en skål med grundråvara som ris eller couscous. Man lägger till det som passar, som fisk eller kött. Det har inte riktigt nått Finland, men är trendigt ute i världen.

Meningen är också att ha olika koncept på olika tider av dygnet – med frukost, brunch, lunch och middag, och sedan öppet till småtimmarna på veckosluten.

– Atmosfären kommer i första hand. Det är det viktigaste, det ska vara ett ställe där man trivs.

Företagarna fokuserar också mycket på att vara lokala. Råvarorna kommer från orten, som hamburgarkött från Bosgård och örter som restaurangen själv odlar – samtidigt som man samarbetar med lokala företag och restauranger. Bland annat har man ritat in en soffgrupp för kunder som väntar på sin take away-mat.

– Där tänker vi oss att lokala uppstartsföretag och entreprenörer får förevisa sina produkter. De får ligga framme en vecka tillsammans med presentationer. Vi vill involvera Borgås företagare och nätverk.

Två våningar

Restaurangbyggnaden är en kombination av den gamla "glasmontern" invid K-butiken och den nya byggnaden på två våningar som ligger precis invid Mannerheimgatan. Totalt har man tillstånd för hundra sittplatser, och i övre våningen har man såväl sittplatser som möjligheten att använda utrymmet för evenemang av olika slag. Själva köket är öppet, som i Collins andra restaurang Thai Street Food.

Det är inte klart när restaurangen öppnar på grund av den förhållandevis komplexa byggnaden, förklara Collin. Han hoppas ändå på sensommaren eller tidiga hösten.

– Vi har beställt köket, och det ska lyftas in så småningom. Vi öppnar absolut i år.

Nyligen inledde man också rekryteringsarbetet – en process där man prioriterar "attityd" framför erfarenhet. Collin säger att det är viktigare att hitta rätt människor, snarare än personal med mycket erfarenhet. Totalt kommer man att anställa mellan tio och tjugo personer.

– Vi letar efter folk som verkligen vill jobba på ett ställe som det här och som är trevliga. Erfarenheten är inte lika viktig. Det går att lära sig.

I restaurangbeskrivningen konstaterar man att Borgå redan har ett bra utbud av restauranger. Tanken är ändå att man ska sticka ut ur mängden med ett lite annorlunda koncept. Collin är också nöjd över själva platsen, en del av staden som blivit lite utanför när nya företag och restauranger börjat dyka upp i Borgå.

– Det gör gott åt den här delen av centrum att man etablerar nytt också här.