Här är sista gästkonstnären i Lovisa – musiker och grafikern Love Antell har sina rötter i staden

Love Antell är nästa – och sista – konstnär på Lovisa gästateljé. Bild: c/Anders Thessing

Lovisa gästateljés sista konstnär är Sverigefinländare, grafiker och musiker.

Tiden är ute för Lovisa gästateljé. Den sista konstnären att vistas på ateljén är Love Antell, konstnär och musiker med rötter i Lovisa.

I ett pressmeddelande från gästateljén uppger man att Antell har studerat på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, med en magisterexamen i grafisk design och illustration. Han illustrerar böcker på uppdrag och ställer ut tuschmålningar och animerade ljusprojektioner.

LÄS MERA: Lovisa gästateljé lever ut sina sista dagar i Hambergska hemmet .

Antell är frontperson och sångare i gruppen Florence Valentin som år 2020 släppte albumet Det var en gång, grammisnominerad 2021. Han har varit gitarrist i rockbandet Perssons Pack, och har även gett ut tre soloalbum.

Antell har släktband till Lovisa på sin pappas sida. Han har medverkat i dokumentär-serierna Till Finland med Love och Love i Finland för SVT 2015, och musikdokumentären Laulu Koti-ikävästä (2013), som fick priset bästa film i Norden. Filmen går fortfarande att se på Yle Arenan.

Love Antell är nu aktuell med musikprojektet Bottenviken, som är en dialog mellan musiker, konstnärer och författare i Sverige och Finland.

Lovisa Gästateljé stänger dörrarna vid årsskiftet och är ett av landets äldsta internationella konstnärsresidens. Under sin drygt 25-åriga existens hann ateljén gästas av 150 konstnärer från 20 olika länder och hela konstfältet: författare och poeter, kompositörer och bildkonstnärer.

Ateljén grundades 1995 av Jouni Jäppinen, fil. mag. och metallkonstnär, som beskriver ateljén ett fönster ut i världen från Lovisa: "Och vi behöver snabbt flera såna fönster, så vi får frisk luft i vår instängda atmosfär."