Här är hundar välkomna

STÄDAT. Markku Henkola går dagligen och kollar upp den nya stranden. Bild: Marianne Palmgren

Forsbyborna har fått en ny badstrand. Företagare Markku Henkola som driver Café Forsby har rustat upp badstranden intill kaféet.

Planerna på att rusta upp den igenvuxna badstranden på baksidan av Café Forsby fick mogna i ett par år, innan företagarparet Markku Henkola och Kirsi Leino skred till verket.

– Badstranden är från 1980-talet, och under årens lopp har vassen tagit överhand, säger Markku Henkola.

I fjol somras rensade företagarna vattenvegetationen och klippte bort vass vid stranden. Efter det grävdes strandbottnen ur och en fiberduk lades ovanpå. Tre lass sand har hällts ut på stranden.

Hundar får svalka sig

Nu är badstranden klar. Den är naturskönt belägen vid Hammarforsen, i bakgrunden syns Askolins kvarn och klippor.

Sandstranden är långgrund och barnvänlig. Så småningom placeras en bom i vattnet så barnen ser var det blir djupare.

Vid stranden finns bord och stolar, en roddbåt att hyra, strandleksaker för barn, ett sopkärl samt påsar för hundbajs.

Markku Henkola är en stor djurvän, och välkomnar hundar till stranden. I en hink finns pinnar som hundarna kan leka med.

– Det är skönt för hundarna att svalka sig om bilresan tar tid. Men hundägarna har också ett ansvar. Jag förväntar mig att de plockar upp hundbajset och lägger det i sopkärlet.

Ett vardagsrum

Konkurrensen om kafékunderna är stenhård och meningen är att badstranden också fungerar som ett dragplåster för att locka nya kunder.

För tillfället är det fullt av besökare på kaféet, en av dem är Bo-Erik Björklund. Han besöker Café Forsby så gott som dagligen.

– Det var en utmärkt idé att rusta upp badstranden intill kaféet. Hundägarna brukar på kvällen promenera till stranden med sina hundar. I Forsby finns ingen hundpark så hundarna har ingenstans att vara.

Länk: Algblomning i Borgå

Mer läsning