Här är fotografiet mera än ett fotografi – ungdomsverkstadens konstprojekt visar deltagarna som de själva vill se ut

Ida Forsström är en av de ungdomar som ställer ut Kommungårdens fönster. Bild: Max Nyberg

Hur vill du att andra ska se dig? Den frågan har en rad ungdomar vid Borgå stads ungdomsverkstäder ställt sig i en utställning som kan beskådas vid Krämaretorget.

Ida Forsström har egentligen bara bra saker att säga om konstprojektet som pågått sedan september. Forsström, som är en av de ungdomar som deltagit i Borgå stads ungdomsverkstads projekt, har två skapelser i skyltfönstret där projektets utställning förverkligats. Vi befinner oss vid Kommungården vid Krämaretorget.

Bilderna visar henne själv, men inte som konstverk som så. Meningen har varit att skapa bilder där man visar sig såsom man vill att andra ska se en.

– Det har varit verkligt kul och dessutom en stor resurs, det har varit uppiggande så här i mörkret i coronatider. Det handlar om självporträtt, och jag tycker inte om det i normala fall, det är inte ett lätt tema för mig, säger Forsström.

Fotografen Roosa Salminen är gästande handledare och den som hållit trådarna i projektet. Bild: Max Nyberg

Fungerar som terapi

Projektets kursledare heter Roosa Salminen. Salminen – fotograf till yrket – sköter det hela via ett stipendium, och beskriver sig som en gästande handledare.

– Det handlar om terapi via fotografering. Målet har varit att ta självporträtt för att visa hur du vill att världen ska se dig. Fotograferna själva har bestämt innehållet, och det handlar om att visa sig så som man vill se ut, säger Salminen.

Ungdomsverkstädernas Henrika Rautanen är nöjd med vad man åstadkommit. Hon nämner att inte alla deltagit, men att de som varit med har gått in i projektet med entusiasm. Deltagarna är mellan 16 och 24 år, och alla deltar i ungdomsverkstädernas verksamhet.

– Det handlar alltså om unga personer som inte är i vare sig arbetslivet eller har studieplats. Projektet bättrar på vardagskunskaperna, och just det här projektet har varit väldigt bra. Alla som deltagit har gillat det de gjort, och alla har presterat något till utställningen.

Projektet bättrar på vardagskunskaperna, och just det här projektet har varit väldigt bra.

Salminen nämner också att alla som går förbi utställningen ser på bilderna med kärlek och empati – som en samling bilder som är metaforer för skaparnas själ.

– Vem vill inte att andra ska tänka gott om sig? Här handlar det inte om det konstnärliga, utan att hålla om de unga och säga att de är underbara.

Konkreta kunskaper

Ida Forsström pekar på sina bilder och säger att det handlar om symbolik. Just för hennes del finns där en dos magi.

– Det handlar också om att hantera svåra känslor med självporträtt som det här.

Här handlar det inte om det konstnärliga, utan att hålla om de unga och säga att de är underbara.

Roosa Salminen nickar.

– Bilderna kanske visar sådant som inte direkt syns på utsidan.

För Forsström har det också handlat om rent konkret nytta – hon har redan tidigare varit intresserad av fotografering och har nu fått chansen att lära sig använda såväl bildredigeringsprogram som kameran.

– Det är nyttiga kunskaper att ha, särskilt eftersom jag lite tänker att det kunde bli mitt yrke. Intresset ökade ännu mera.

Utställningen kan ses i Kommungårdens fönster vid Krämaretorget i två månader.