Handeln med begagnade bilar håller bilbranschen flytande

Handeln med begagnade bilar har hållit den inhemska bilbranschen flytande under coronatiden. Det uppger Bilbranschens centralförbund AKL i ett pressmeddelande. Bild: Kristoffer Åberg

Bilbranschen har inte haft det lätt under coronapandemin. Det slår Bilbranschens centralförbund AKL fast i sin årligen återkommande rapport.

Bilbranschen omfattar allt från partihandel, dagligvaruhandel, verkstäder, leasing, hyrbilar och besiktning, och Bilbranschens centralförbund AKL har sammanfattat och analyserat hela branschens resultat för år 2019. Resultaten berättar om krävande tider och om en kommersiell kris som coronan ytterligare fördjupat.

Snittfirman inom dagligvaruhandeln tappade cirka 1,3 procent, att jämföra med året innan då ett svagt uppsving kunde skönjas. Sett till resultatet låg den gemene bilfirmans omsättning på 23,6 miljoner euro år 2919, men summan på kistbotten varierar stort. De största firmorna omsatte över 1 miljard euro där de minsta klarade mindre än 10 miljoner euro.

Försäljningen av nya bilar sjönk avsevärt under 2020, under coronamånderna mars-juni.

Bilbranschens centralförbund AKL beräknar att antalet nya bilar som registreras i år stannar på cirka 91 000 personbilar mot 114 200 bilar i fjol.

Bilhandeln beräknas ligga på en lägre nivå än normalt även nästa år, och stannar på uppskattningsvis 103 000 sålda, nya personbilar.

Bilbranschens viktigaste nyckeltal, det vill säga antalet nyregistrerade bilar och mängden sålda begagnade bilar sjönk under 2019. Samma trend fortsatte under 2020 och speciellt försäljningen av nya bilar har sjunkit markant under coronamånaderna mars-juni.

Begagnat säljer bra

– Handeln med begagnade bilar har däremot kvicknat till bättre från coronapandemin. De begagnade bilarna har hållit branschen flytande när försäljningen av nya bilar varit svajig, säger Pekka Rissa, vd på AKL, i ett pressmeddelande.

Enligt Rissa förutspår man att kommersen med gamla trotjänare ökar ytterligare, och väntar växa med uppskattningsvis 1 procent jämfört med i fjol. Efterfrågan på service och verkstadstjänster har också varit livlig.

– De begagnade bilarna har hållit branschen flytande när försäljningen av nya bilar varit svajig, säger Pekka Rissa, vd på AKL. Bild: Kristoffer Åberg

– De körda kilometrarna har visserligen minskat, och det märks som något färre verkstadsbesök, säger Rissa.

Som en positiv signal ser man däremot att fler bilköpare satsar på bilar med så små utsläpp som möjligt. Regeringens kommande riktlinjer om skatterabatt för eldrivna bilförmånsbilar och skrotpengen som börjar betalas ut i december piggar upp marknaden anser AKL.

I december införs också ett anskaffningsstöd för gasdrivna lastbilar, och det upplev som ett steg i riktning mot en förnyad lastbilspark.

Bilbranschen i Finland sysselsätter över 30 000 personer och branschens omsättning som helhet ligger på runt 16 miljarder euro.

Mer läsning