Han vill vara brobyggare och röst för nyanlända

INVALD. Jamil Jamal sitter i Borgå stadsfullmäktige. Han vill fokusera särskilt på utbildning och hälsovård. Bild: Kristoffer Åberg

Samarbete mellan olika religioner och folkgrupper är viktigt för imam Jamil Jamal, som snart tar plats i Borgås nya stadsfullmäktige.

Busschauffören och imamen Jamil Jamal är bekant för många i Borgå, och snart tar han plats i stadsfullmäktigesalen. Med 86 röster i vårens kommunalval valdes han in på Centerpartiets mandat.

– Det kommer att innebära mera jobb, men det känns bra. Jag är glad och nöjd. Det här är första gången som en utrikesfödd blivit invald i Borgås stadsfullmäktige.

Innan det är dags för fullmäktigearbetet inleder Jamil en månadslång fasta. Den islamiska fastemånaden ramadan inleddes nämligen lördagen den 27 maj och det innebär fasta hela dagen. Först då solen gått ner är det dags att samlas för att äta och dricka. När solen stiger upp igen väntar en ny dag av fasta.

– Under ramadan äter vi muslimer annorlunda mat. På kvällen läser vi koranen och varje kväll efter midnatt ordnas en kvällsbön i moskén.

Ramadan är månaden då Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed.

Under ramadan ska en muslim kontemplera sin tro och genom goda gärningar och avhållsamhet förbättra sig själv och lära sig ödmjukhet.

Den islamiska kalendern följer månen. Ett år är bara 354 dagar och därför förskjuts månaderna lite varje år i förhållande till årstiderna.

Barn och personer som är gamla, sjuka eller gravida behöver inte fasta.

Moskén ligger i Vårberga, i samma hus som biblioteket. Som imam är det Jamal som leder bönestunderna där och till honom kan man vända sig med frågor och funderingar. Golvet i moskén är täckt av en vacker matta och en del av det lilla rummet är avskärmat för kvinnornas bruk. Det börjar bli trångt i moskén efter att många flyktingar kommit hit.

– Situationen är svår, alla får inte plats. Vi skulle behöva en större plats att vara på. När vi har en bönestund eller en föreläsning påminner jag besökarna om att vi får vara tacksamma över att vi har fått komma hit.

Ett moskébygge är i alla fall inte på gång i Borgå just nu, men Jamal skulle gärna köpa större lokaler.

– Men det är inte aktuellt just nu, vi får se hur situationen ser ut nästa år.

Gör Borgå ännu bättre

Den 12 juni samlas det nya fullmäktige för första gången. Jamal säger att han har planer på vad han skulle vilja göra i fullmäktige, men vill inte i detalj berätta om planerna.

– Hälsovård, utbildning och samarbete är de viktigaste punkterna jag vill arbeta för. Det finns många olika kulturer och religioner i Borgå och det är viktigt att samarbeta sinsemellan. Huvudsaken är att få Borgå i skick.

Jamal ställde upp i kommunalvalet för att han vill ta ansvar och delta i beslutsfattandet.

– Jag ser det som en skyldighet, och jag vill också vara en förebild för andra med utländskt ursprung. I och med att jag blev invald har andra fått mer energi, de vet att de har en röst i Borgå.

Året var 2003 när Jamal flyttade från Irak till Finland. I Iran finns inget kvar för honom. Trots att Jamal har finländskt medborgarskap ses han av många ändå som utlänning.

– Jag är lika mycket Borgåbo som andra finländare, och det är inte bara folk med utländskt ursprung som röstade på mig i kommunalvalet.

Jamal ställde upp som kandidat för Centerpartiet som fick fyra platser i fullmäktige. Han tycker ändå inte det är så stor skillnad på vilket parti han tillhör. Jamal har vänner och bekanta i olika partier.

– Under kampanjen hade de olika partierna olika mål och prioriteringar, men nu i fullmäktige är det viktigt att vi alla kan jobba tillsammans.

Lagom med öppenhet är bäst

Jamal tycker det är bra att Europa öppnar sina dörrar för flyktingar, men han efterlyser bättre kontroll över vem som kommer in i landet.

– Vi måste kolla upp människors identitet innan de kommer över gränsen. Jag är finländare numera och jag tycker att vi måste skydda det här landet.

Jamal säger sig stå i tacksamhetsskuld till Finland. Han har fått ta del av mycket stöd och samarbete som utlänning i Borgå.

– I vår kultur är det viktigt att ha bra relationer med sina grannar, man hjälper varandra. Finland som ett jämlikt samhälle, och det är ingen skillnad mellan mig och finländare, vi är lika viktiga. Det är fint.

Borgå har också visat sitt stöd för det Islamska kulturcentret i Vårberga, där Jamal verkat som imam sedan nio år tillbaka. Griffeltavlan på väggen i moskén är en donation av staden. Den används bland annat till undervisningen som ordnas för barn om sommaren.

– Men man måste själv göra saker, inte bara vänta på att något ska hända. Det är viktigt att utvecklas och komma framåt i livet.

Trivs med att köra buss

I elva år har Jamal jobbat som busschaufför för Borgå trafik och han gillar sitt jobb. När ramadan infaller brukar han försöka ha semester.

– De första dagarna under ramadan har jag huvudvärk, sedan är det inga problem.

När ramadan är slut firas högtiden eid al-fitr. Efter eidbönen i moskén besöker man släkt och vänner, umgås och äter gott. Jamal hoppas kunna ordna en stor fest i centrum av Borgå när ramadan är slut, dit alla är välkomna.

– Människor från många olika kulturer kommer att samlas och laga mat, som man får smaka på. Jag tycker att Borgå ska vara en bra förebild för hur olika kulturer kan komma överens och lära sig av varandra.

Mer läsning