Han trivs i barnens värld

Du känner kanske inte igen Markus Majaluoma om du råkar honom i nya hemstaden Lovisa, däremot känner du säkert igen hans barnboksvärld som befolkas av allt från halmhattar och filttofflor till stumma snögubbar.

– Det är viktigt att locka barn att läsa och bjuda in dem i böckernas värld. Det behöver inte handla om att läsa långa textpartier skrivna med små bokstäver, redan en bild och några rader bildar en helgjuten berättelse, säger illustratören och barnboksförfattaren Markus Majaluoma.

Genom åren har han tillbringat mycket tid i barnens värld. Det började med att han fick uppdraget att illustrera Sinikka Nopolas bok Heinähattu ja Vilttitossu (Halmhatten och Filttofflan) och nu, nästan tjugo år senare, har han tecknat bilderna till barnbokssuccéer som Ulf Starks böcker i mirakelserien och Timo Parvelas böcker om Ella.

Barn världen över, från Frankrike och Ryssland till Kina, kan också njuta av Majaluomas egna berättelser. Bland annat har han skapat böckerna om Pipsa och Pompidou och om radarparet Hilda och Frank. Omtyckta är även böckerna om pappa: far som åker ut till ön, far som plockar svamp och far som svarar på frågorna om när jultomten kommer.

Kul detaljer

Det är lätt för både barn och vuxna att fängslas av Markus Majaluomas bildvärld som för det mesta är kryddad med en komisk knorr. Humorn är en central ingrediens i hans illustrationer, men han skriver inte på näsan utan underfundigheterna ligger på lur i de detaljrika bilderna.

– Det händer mycket i det lilla. Barn har tid för detaljer.

För den som inte är bekant med Markus Majaluomas illustrerade värld finns det nu två chanser. Det ena är att gå till biblioteket och låna hem någon barnbokspärla, det andra är att besöka Galleri Colmio i Borgå där ett sampel av hans digra produktion finns utställd.

Majaluoma favoriserar brutna, jordnära färger och strävar efter att teckna bilder där det råder färgharmoni. Ibland påminner figurerna i hans barnboksvärld om karikatyrer, ibland har de en dragning åt seriernas håll. Totalt har illustrerat över femtio barnböcker av författare, dessutom har han själv skrivit och illustrerat tjugo titlar för barn.

Barnboken trängd

Den skandinaviska barnboken är ett begrepp internationellt sett, och Markus Majluoma gläds över att också den inhemska barnboken nått ut till små läsare på många av de stora världsspråken, som indiska och arabiska. Samtidigt uttrycker han oro över förlagssituationen i Finland. Förlagen som tidigare satsat på barnlitteratur har uppgått i större utlandsägda helheter och institutioner som WSOY har lagt ner hela barnboksavdelningen.

Mitt hjärta ligger i barnböckerna.

– Barnboken står inte högt i kurs just nu. Förlagsredaktörerna som jag tidigare haft ett fruktbart samarbete med har slutat och antalet barnböcker som över huvud taget ges ut i Finland är marginellt. Kanske det är en bra tid för små förlag att satsa på barnlitteratur?

Förlagssituationen är en orsak till att Markus Majaluoma har tagit paus från böckerna, och under de senaste två åren har han gett sig in i animationernas värld. I samarbete med Mikko Kunnas har han skapat snögubben Albi (Albi the Snowman) som är ute på ordlösa äventyr i snötäckta polartrakter.

– Det är en utmaning att skriva dialog utan ord, säger Majaluoma som även står för seriens ljudvärld och musikaliska inslag.

Fakta

Markus Majaluoma

Finländsk författare och illustratör, född 1961.

Utexaminerad från Konstindustriella högskolan 1002.

Arbetar som skribent och illustratör i hemmet i Valkom, Lovisa.

Har illustrerat över

50

barnböcker och tidningar och har också skrivit och skapat teveanimationer.

20

barnböcker har han både författat och tecknat.

Hans böcker är översatta till många språk, bland annat engelska, ryska, kinesiska, arabiska, indiska, svenska, danska, polska och franska.

Fick Rudolf Koivu-priset 1993, Centret för konstfrämjande beviljade honom statspriset i barnkultur 1997, 2005 fick han Finlands barnboksinstituts Adventure-pris (Aapiskukko).

Under arbetet med Albi har han förundrats över hur annorlunda den animerade världen är jämfört med den illustrerade. Det behövs hundratusentals bilder för att skapa rörelse, att få snögubben och hans vänner att göra något på film. För tillfället finns det tjugosex avsnitt om den skojiga snögubben, men strävan är att skapa lika många episoder till för att kunna sälja serien utomlands. Tills vidare ses Albi i de övriga nordiska länderna samt i Sydamerika och i Asien.

I barnens värld

Markus Majaluoma tycker också om att agera i barnens värld bortom boksidor och animationer. Han är en flitig besökare i skolor och försöker uppmuntra eleverna att läsa.

– Läs, läs, läs, brukar jag säga.

Han försöker också sporra dem att uttrycka sig på olika sätt.

– Att kunna teckna hör inte till färdigheterna man förutsätts kunna, såsom att skriva. Men barn förmedlar berättelser långt innan de kan bygga meningar. Före det ritar de sina berättelser, jag hävdar att det alltid finns en tanke bakom då barn ritar.

Jag trivs i barnens värld.

Majaluoma brukar uppmuntra barnen han träffar i samband med skolbesöken att försöka hitta sitt eget uttryck; det räddar, det ger respekt och framför allt stärker det självkänslan.

Har du alltid varit skicklig på att teckna?

– Inte alls. Jag började teckna som 12-åring för att inte få stryk i skolan, och då skulle jag bedöma att jag ritade sämre än medeltalet. Men jag kunde inte slåss och jag var inte sportig så jag måste muta in min plats i hierarkin på något annat sätt, så jag bestämde mig för att lära mig teckna.

Markus Majaluomas flyttlass gick i början av februari från Sibbo till Lovisa, eller närmare bestämt till Valkom. Han förälskade sig i det gistna trähusområdet eftersom det påminde honom om barndomens havsnära kvarter i Reposaari i Björneborg.

– Jag råkade köra förbi och bestämde mig för att flytta hit. Här finns det plats att skapa och tumla omkring.

Utställningen Markus Majaluoma – illustrationer och ett par målningar på Galleria Colmio pågår till den 10 april.