Han ger barnen verktyg via teatern

PRYLPARADIS. Rekvisitaförrådet, kostymgarderoben och scenografiverkstaden i Teaterhuset i Finnby är en fascinerande plats. Det tycker också allt flera barn och unga som hakat på teaterskapande verksamhet tillsammans med Pentti Kinosmaa. Bild: Kristoffer Åberg

Utmärkelserna haglar över teaterarbetaren Pentti Kinosmaa. Tidigare i veckan tilldelades han titeln som årets unga företagare i Borgå och nu får han Aktiastiftelsen i Borgås stipendium för unga konstnärer.

Borgåbon Pentti Kinosmaa, född 1986, har under de senaste tio åren profilerat sig som en hängiven aktör inom teater och drama, med ständig fokus på barn och unga.

– Jag grundade Teatteri Soittorasia 2007 och sedan dess har verksamheten i Teaterhuset i Finnby växt till sig märkbart.

Kinosmaa ordnar teaterklubbar för barn i åldern 2 till 12 år och just nu är det sex grupper om sammanlagt sextio barn – dubbelt upp jämfört med året innan – som deltar i teaterkurserna. Nytt för i år är grupperna där undervisningen kombinerar teater och musik under ledning av teaterns enda anställda, musikpedagogen Sanna Karjalainen.

– Teatermusikkurser är ett nytt grepp och vi är såtillvida föregångare att Åbo är närmaste följande plats där man kan delta i motsvarande kurser.

Teaterklubbarnas verksamhet går huvudsakligen på finska men många tvåspråkiga barn deltar och det händer ofta att det talas finska och svenska om vartannat. I somras gjorde Teatteri Soittorasia också sin första tvåspråkiga föreställning, Barnens teaterbåt Safari, under ledning av Ilona Wiksten.

Skapa tillsammans

Pentti Kinosmaa ser det ofta hända framför sina ögon, hur barnen bits av teaterflugan och blir fascinerade av allt det där som händer bortom scenen: kulisserna, logerna, kostymgarderoben, tekniken. Däremot kommer det många gånger som en överraskning för barnen att det kräver övning och åter övning innan en föreställning sitter som den ska.

– De är väldigt fascinerade av teve och där ser ju allting så lätt ut. Teater är något helt annat och glädjen då barnen tillsammans lyckas med en föreställning är svår att trumfa. Det handlar mycket om grupparbete och sociala färdigheter under processens gång.

Han finner det uppfriskande att ha att göra med individer som är omedelbara och öppna för att prova på allt möjligt nytt.

– Barn är så ivriga och aktiva att det smittar av sig, säger den alltid lika positiva och energiska teaterdirektören.

Teater för alla

Själv njuter han av att skapa teater för och med barn och ungdomar och gör ingen distinktion på vad som kan kategoriseras som barnteater respektive vuxenteater. Jo, en pjäs kan ha barn som målgrupp, men med ett smart manus som grund finner också en vuxen åskådare guldkorn i föreställning som föreställning.

Pentti Kinosmaa upplever det som värdefullt att barn och unga via teatern får verktyg att till exempel hantera spännande situationer. De blir modigare och vågar mera. Alla blir förstås inte teaterproffs som vuxna, men i bagaget har de en förmåga att uppträda ledigt inför publik.

– Det är en egenskap som är viktig i dagens värld.

Kinosmaa uppskattar även barn som teaterpublik. Där vuxna sitter med stenansikten och följer med pjäsen – och kanske efteråt säger att det var riktigt bra – är barn direkta i sina reaktioner. De hoppar, skrattar, fnissar och berättar med sina ansikten om skådespelet löper som det ska. Nog för att de också är rakt på sak om pjäsen inte faller dem i smaken.

Skattkammare

Ett av rummen i Teaterhuset fungerar som scenografiverkstad, kostymgarderob och rekvisitaförråd, allt på en och samma gång. På några klädräcken hänger mängder av dräkter som använts i Teatteri Soittorasias pjäser; det är glitter och glamour blandat med vadmal och fantasikostymer.

Det är högt till tak och väggarna pryds av hyllstumpar där för tillfället obehövlig rekvisita förvaras. Här samsas gamla plåtburkar, pilbågar och kaffepannor om utrymmet i väntan på att behövas igen. På en av väggarna hänger en rad hattar med brätten i olika storlek och i ett hörn tronar ett träd med remsor av tidningspapper som blad.

– Det är Fredrika Runeberg, förklarar Pentti Kinosmaa trädet som hade en central roll i den första pjäsen som sattes upp i huset, skriven av Borgåförfattaren Maijaliisa Dieckmann.

Återvinning är honnörsordet i Teaterhuset och mycket av det som används i tidigare pjäser snickras i ny form, målas om eller sys om.

Julmisse

För tillfället är julförberedelserna i full gång. I helgen spelar han randiga katten Findus i barnpjäsen Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita, Pettson och Findus får julbesök. Veckan därpå inleds julsäsongen på allvar med en granfest, Kuusijuhla, som riktar sig till hela familjen. I samband med granfesten får teaterhusets barn visa sig på styva linan; de har själva format pjäsen som består av flera olika sketcher.

– Det är barnen som gjort innehållet och klurat ut vad som behövs och varför det behövs för att få det hela att blir en föreställning.

Det händer ofta att barn som kommer och ser pjäser gjorda av andra barn – och kanske får syn på en klasskompis på scenen – reagerar direkt: "Jag vill också vara med!"

Bättre betyg än så kan en ung teaterdirektör som Pentti Kinosmaa inte få.

Grundad av Pentti Kinosmaa 2007.

Har det så kallade Teaterhuset i Finnby som bas sedan 2012.

Jobbar med barnteater, ordnar teaterkurser, arrangerar verkstäder och sysslar med programservice för vuxna.

I anslutning till teatern verkar föreningen Teatteritalon kulttuuriyhdistys som stöder verksamheten i Teaterhuset.

För mera information se www.teatterisoittorasia.tumblr.com/.

Årets stipendium på 2 000 euro går till Pentti Kinosmaa som ett erkännande för hans konstnärliga verksamhet inom scenkonsten.

En jury bestående av frilansjournalisten Maarit Gabrielsson, mångårige kulturredaktören Egil Green, specialredaktör Veikko Vaniala, Aktiastiftelsen i Borgås ordförande Ullrike Hjelt-Hansson, styrelsemedlemmen Airi Kallio samt stiftelsen ombudskvinna Marianne Wikholm, har utsett stipendietagaren.

Mottagaren ska vara professionell konstnär, hobbykonstnär eller konststuderande inom film, fotografi, bild, glas, musik, scen, dans, kläddesign eller skulptur.

Stipendietagaren ska ha en koppling till stiftelsens verksamhetsområde, det vill säga till Borgå, Lovisa, Askola, Borgnäs, Liljendal eller Lappträsk.

Stipendiet, som inte kan sökas, delas i år ut för tredje gången.