Han är Borgå Energis nya vd

Måns Holmberg är Borgå Energis nya vd. Bild: Tomi Parkkonen

På onsdagen valde Borgå Energi ny vd. Av de 40 sökande föll valet på Måns Holmberg.

Borgå Energis styrelse har utsett bolagets följande verkställande direktör, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Bland över 40 sökande föll valet på Måns Holmberg, en 49-årig ekonomiemagister från Helsingfors med gedigen erfarenhet inom energibranschen. Han är för tillfället anställd inom Fortum med ansvar för investerarrelationer och finansiell kommunikation.

Styrelsen fattade beslutet på onsdagen, den 31 mars.

Holmberg inleder sitt arbete i bolaget på hösten, den 1 oktober, och jobbar de första månaderna i samarbete med nuvarande vd:n, energirådet Patrick Wackström – ett sorts arbetspar som ska trygga en smidig övergång tills Wackström går i pension.

Till ÖN säger Holmberg att han har ett par årtionden bakom sig i energibranschen.

– Jag har jobbat 14 år på Fortum, och före det var jag på Vattenfall. Så det har blivit cirka 20 år i branschen. Och jag har ännu en tid kvar på Fortum, jobbet på Borgå Energi börjar i oktober, säger Holmberg på torsdagseftermiddagen, någon minut efter att beslutet blivit offentligt.

Att karriären gick från ett jättebolag som Fortum till ett litet lokalt energibolag har sin förklaring.

– Jag ser det som en väldigt intressant utmaning som Borgå Energi erbjuder. Jag får ta över ett välskött bolag som har en mycket tydlig grön profil. Det blir intressant att driva den verksamheten vidare tillsammans med personalen, ledningen och styrelsen.

Holmberg uppger att det ännu är för tidigt att säga i vilken riktning bolaget kommer att gå under hans ledning. Meningen är att först lära sig jobbet och bolaget, varefter det börjar bli dags att sätta egna spår i verksamheten.

Med det sagt finns en del allmänna utmaningar som gäller energibranschen som helhet, och för övrigt också alla andra branscher.

– Marknaden står inför en förändring med övergången till mera förnybart och sänkta koldioxidutsläpp. Det gäller inte bara energibranschen, utan samhället som helhet. Klimatförändringen kommer att påverka oss alla, och jag ser att alla möjligheter behövs i övergången mot lägre utsläpp. Det såg jag som en positiv sak när jag tittade på Borgå Energi som alternativ; Bolaget har tagit tidiga steg mot utsläppsfri el.

Holmberg bor i Helsingfors, åtminstone tills vidare.

– Än så länge borg jag i Helsingfors, så jag pendlar åtminstone till en början.