Hamnstaden blev parkstad

Satsar på parker. Början var motig men nu satsar Kotka kring tre miljoner euro årligen på sina parker. Och det finns faktiskt människor som flyttat till hamnstaden på grund av dess grönområden. Bild: Evy Nickström

Vem hade trott att hamnstaden Kotka med råbarkat rykte skulle bli berömd för sina parker? Men i dag lockar de olika temaparkerna såväl turister som nya stadsbor. Ta en tur till Kotka där skamfilade hamnområden förvandlats till vackra och rofyllda parker med wow-effekt.

Det nya bladet i Kotkas historia startade egentligen med stadsträdgårdmästaren och trädgårdsrådet Heikki Laaksonens visioner. Han återvände till hemstaden efter att ha studerat trädgårdsarkitektur i USA. På den tiden brydde man sig inte speciellt om grönområden i hamn- och industristaden. Men det fanns gott om gammal förorenad fabriksmark och lukten från trävaruförädlingen svävade över staden.

Parkprojektet började vid Sapokkaviken, som då var en illalluktande och syrefattig havsvik. Här fanns planer på att helt enkelt fylla ut området och göra en parkeringsplats.

I dag är området en sagolik park med wow-effekter som vattenfall och Hannele Kylänpääs tolv skulpturer som är utplacerade på oväntade ställen i vattnet och på land. Vikens nya liv bygger på att friskt havsvatten förts in till den grunda viken.

Tydligast syns det nya livet vid vattenfallet – de flesta besökare kan inte låta bli att stanna upp inför de nedrusande vattenmassorna och den syrerika luften på Sapokkavikens östra strand.

Egentligen handlar det om återvinning av en gammal hoppbacke. Norrmannen Hans Gutzeit förde med sig backhoppartraditionen till Kotka på 1800-talet. I dag leds havsvatten via ett rör till backens krön och rusar sedan ner i viken.

I den skuggiga delen av parken finns olika temaområden, en rhododendronpark, en japansk trädgård och ett lusthus där du kan sätta dig ner, njuta av friden eller läsa en bok.

Nära intill finns också träbåtscentrum och en brygga för klassiska träbåtar samt, Kotkas småbåtshamn och båtar som trafikerar de närmaste öarna, till exempel Fagerö.

Hogland anas vid horisonten

Men mest imponerande är ändå Katarinas Havspark (uppkallad efter den ryska kejsarinnan) på ett 20 hektar stort område. Kotkas innerstad är ju byggd på en ö och den södra udden bestod tidigare av en enorm oljehamn på 20 hektar. Först under de första åren på 2000-talet började oljebolagen putsa upp området som varit helt stängt för stadsborna.

I dag syns inte ett spår av industrin. Utsikten är enorm och närmast ligger öarna Rankki och Fagerö. Ifall vädret är klart kan man se konturerna av Hogland.

Vid den sydligaste udden ligger Ankarskäret, en officiell plats för att strö ut en avlidens aska. Platsen, mitt mellan himmel och hav, stämmer till stillhet och begrundan också för den som bara söker en stunds stillhet på de släta klipporna.

Sten som material har använts kreativt i många av Kotkas parker. I Katarina Havspark, vid Svensksund, kan man duka upp enklare eller mera påkostade gästabud på ett mäktigt bord som är sammansatt av olika inhemska stenarter. Bordet rymmer cirka 50 personer och kan inte bokas i förväg.

Så det gäller att vara i tid ifall man vill fira bröllop, begravning eller födelsedag på en mäktig och historisk plats. Här förintade svenskarna så gott som hela Katarina den storas flotta 1790.

Parkpromenad på fem kilometer

Havsparken rymmer många små och större sevärdheter och upplevelser. Stanna upp till exempel vid labyrinten som byggts med den franska katedralen i Chartres som modell.

Labyrinten bjuder på en promenad på över en kilometer,- förutsatt att man inte fuskar och hoppar över stenarna.

För den som vill upptäcka Kotkas parker gäller det att gå in på stadens hemsida och kolla den fem kilometer långa parkpromenaden som går via en lång rad parker, till exempel Skulpturpromenaden alldeles mitt i stan.

Ladda ner stadens turistbroschyr som innehåller karta och listning av de fina parkerna som håller på att ge Kotka ett helt nya rykte.