Halvseklet fullt för Sibbosossar

VETERANER. Ragnar Boxström var med om Sibbo socialdemokraters grundande möte och verkade i fyra decennier som kassör i föreningen. Rainer Boman kom med vid föreningens andra möte och kom tidigt med i kommunpolitiken. Han räknar med att ställa upp i vår igen. Bild: Henrik Westermark

I femtio år har Sibbo socialdemokrater, alltså den svenskspråkiga socialdemokratiska föreningen i Sibbo, arbetat för de socialdemokratiska tankarna i kommunpolitiken i Sibbo. I lördags firade man sitt halva sekel.

– På våren 1966 tog jag kontakt med Bruno Backman, en nära granne till mig i Kallbäck, berättade minister Ulf Sundqvist i sin personligt hållna historiska tillbakablick vid jubileumsfesten i sjukhusets festsal i Nickby på lördagen.

– Jag undrade om vi hade krafter att grunda en socialdemokratisk förening i södra Sibbo.

Vid det grundande mötet ställde ett trettiotal intresserade upp, berättar Sundqvist.

Bruno Backman valdes till den nya föreningens första ordförande, Ulf Sundqvist blev sekreterare och Ragnar Boxström blev kassör.

– Vi hade då en regel om att man inte skulle sitta mer än fyra år på sin post, berättar Ragnar Boxström, men i något skede senare ändrades det här och efter det var jag kassör för föreningen i 37 år.

FESTFOLK. Ulf Sundqvist tog för över 50 år sedan initiativet till att grunda Sibbo socialdemokrater och Kjell Grönqvist är idag ordförande för föreningen. De flankerar här riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta. Ingendera av dem hade något gott att säga om dagens regering. Bild: Henrik Westermark

Skolan viktig

Inför kommunalvalet 1968 talade socialdemokraterna för behovet av flera arbetsplatser i kommunen. Föreningen ville att man skulle börja planlägga för bostäder och talade för ett ökat samarbete med huvudstadsregionen.

Sibbo var en av de första kommunerna i södra Finland som införde grundskolan, och Sundqvist tog upp Söderkulla skolcentrum som togs i bruk 1973.

– Jag måste säga att jag var ganska stolt att som landets utbildningsminister få inviga det nya skolhuset i min hemby.

I slutet av sin översikt kom Sundqvist med ganska besk kritik mot dagens regering som vill genomföra vårdreformen via landskapen och skapa nya byråkratiska maktcentra.

– SDP har nu tillsammans med SFP och de övriga oppositionspartierna kommit med ett kraftigt motbud där kontentan är att kommunen fortfarande bör vara den administrativa basenheten.

Besk kritik

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) höll sedan festtalet. Hennes tal utformade sig till en svidande kritik av den politik som dagens regeringspartier driver.

– Vi är oroliga för att regeringen vill ändra Finland från ett nordiskt välfärdssamhälle till ett kommersiellt "help yourself"-samhälle. Social- och hälsovården tvångsbolagiseras, hälsovården öppnas upp för multinationella riskkapitalbolag, utbildningen på samtliga nivåer bantas ner rejält, antalet vårdare inom äldreomsorgen skärs under nordisk miniminivå.

SVIDANDE KRITIK. Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta kom med svidande kritik mot regeringen i sitt festtal vid Sibbo socialdemokraters 50-årsfest. Bild: Henrik Westermark

Hon tog upp landets skuldsättning, som inte minskar utan ökar, oavsett vad regeringen lovat. Hon tog upp främlingsfientligheten och rasismen, och kritiserade skarpt Sannfinländarna som inte kräver att partiets kommunalvalskandidater skall skriva under den europeiska deklarationen Fri från rasism.

Som avslutning på festen fick publiken njuta av en alldeles underbar minikonsert. Kanteleartisten och sångerskan Ida Elina bjöd på några musikstycken, Höstvisan av Tove Jansson och Erna Tauro, Lasse Mårtenssons Stormskärs Maja och några låtar ur filmer och musikaler. Ida Elina har totalt förnyat kantelemusiken och visar att instrumentet är otroligt mångsidigt. Det här svängde.

Mer läsning