Hälsovårdscentralen begränsas – patienterna hänvisas till privat läkarmottagning

Tjänsterna begräsnas fram till den 7 januari. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Den svåra coronasituationen innebär begränsningar inom vården i Borgå.

Tjänsterna på hälsovårdscentralen begränsas fram till den 7 januari eftersom hälsostationens personal flyttas till uppgifter i anslutning till smittspårningen. Coronaläget i Borgå har försämrats snabbt, och smittspårningen är för tillfället mycket belastad.

Staden meddelar om åtgärden på onsdagseftermiddagen.

Icke-brådskande mottagningstider måste avbokas, men hälsostationens telefontjänst, mottagningen av patienter som behöver akut vård, luftvägsinfektionsmottagningen och egenteam-tjänsten fortsätter normalt.

Hälsovårdscentralen håller på att ringa till klienter vars icke-brådskande mottagningstid måste avbokas och flyttas. I samtalet erbjuds klienterna möjlighet att boka ersättande tid i läkarcentral Fenix. Klienterna får under samtalet anvisningar för tidsbokningen.

Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör i Borgå, säger till ÖN att man förbereder sig på att coronaläget försämras ytterligare. Meningen är att verksamheten ska löpa.

– Därför är jag glad att vi har hittat en samarbetspartner med så här kort varsel. Coronaläget har försämrats på mycket kort tid. Också andra läkarfirmor har kunnat svara på vår förfrågan.

Vaccinationsbokningen per telefon har fortfarande lång kö. För tillfället är cirka 800 samtal i kö. Det strävas efter att kontakta alla som är i kön under morgondagen. Numret är kopplat till en återuppringningstjänst. Ring numret endast en gång och vänta på återuppringning.