Bröderna häktades som misstänkta för händelserna i Ölstens

HÄKTAS. Bröderna begärdes häktade vid Vanda tingsrätt på torsdagen, den ena klockan 13 och den andra klockan 14. Här döljer den som uppges vara den yngre brodern sitt ansikte i tingsrättsbehandlingen som började klockan 13. Bild: Kristoffer Åberg

Männen som misstänks för skotten i Borgå på veckoslutet har häktats i samband med en uppmärksammad process i tingsrätten i Vanda.

Häktningsförhandlingarna började klockan 13 på Östra Nylands tingsrätt i Vanda. Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho vid Centralkriminalpolisen, yrkade på att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar. Tingsrätten biföll yrkan.

Ett par timmar senare var bröderna häktade med anledning av skottlossningen i Borgå på veckoslutet, bägge på sannolika skäl misstänkta för två mordförsök.

Den äldre brodern, Richard Nicolas Granholm, är 30 år gammal och har dubbelmedborgarskap, finsk-svenskt. Lillebrodern Raymond Anthony Granholm är 25 år gammal och är enbart svensk medborgare.

Häktningarna behandlades i tur och ordning. Först ut var den yngre av männen. Han var klädd i en blå fängelseoverall och dolde sitt ansikte bakom en gul dokumentmapp i början av behandlingen då pressfotograferna fick tillstånd att ta bilder.

Han satt längst framme i rättssalen iklädd blått från topp till tå. Hans axellånga ljusbruna, vågiga hår var omsorgsfullt bakåtkammat. Den unga mannen med ett tätt skägg täckte inledningsvis sitt ansikte med en mapp, men visade snart ansiktet och tog del av tingsdomarens besked med sammanbiten min. På vänster sida om mannen satt hans biträde vicehäradshövding Maria Lundström och till höger tolken som på svenska viskade i hans öra vad som sades under den finskspråkiga förhandlingen under ledning av tingsdomare Anne-Maria Niemi.

Den äldre broderns behandling började lite före 14.30, och också han dolde ansiktet bakom en mapp, och också han klädd i blått.

Också den andra brodern dolde ansiktet bakom en mapp. Bild: Kristoffer Åberg

Efter beslutet står en sammanbiten Kimmo Huhta-aho och svarar på frågor. Bland annat påpekar han att brottsrubriceringarna som kopplas till biljakten inför gripandet inte formellt ingår i häktningsförhandlingarna, men att de blir aktuella senare. Han vill inte säga huruvida bröderna nekar till händelseförloppet, och nämner att polisen kommit bra överens med männen som betett sig sakligt.

Deadline för att väcka åtal är den 24 januari.

Häktningsförhandlingarna har väckt gott om uppmärksamhet. Tiotals journalister och fotografer samlades vid tingsrätten för att följa med förhandlingarna.

På plats i tingsrätten i Vanda fanns också de två beskjutna polisernas chef och kollega, överkommissarie Jusssi Huhtela från polisinrättningen i Östra Nyland.

Huhtela berättar att söndagens traumatiska händelser har skakat arbetsgemenskapen.

– Polisinrättningen i Borgå är en liten arbetsplats där folk har jobbat ihop och känt varandra i åratal. Därför påverkas stämningen på jobbet betydligt mer än om det här hade gällt en större polisinrättning.

Huhtela har talat med vardera poliserna efter beskjutningen.

– Trots att det här är en tråkig situation har våra diskussioner varit goda och positiva, berättar han om samtalen med de skadade kollegerna.

Ännu råder det oklarhet kring när poliserna har återhämtat sig såpass mycket att de kan återgå i tjänst, men vardera polisen har redan meddelat Huhtela att de kommer att fortsätta jobba som poliser.

Artikeln är uppdaterad: den yngre är häktad, bägge dolde ansiktet. Bägge är häktade.

Artikeln är uppdaterad med namnen på de häktade.

Mer läsning