Haiko gård laddar upp inför sommaren

KOCK. Mikael Björklund har planerat Haiko gårds sommarmeny.Bild: Max Nyberg

På herrgården är man entusiastiska över sommarmenyn som signerats Mikael Björklund.

Så här i vändpunkten mellan vår och sommar lever Haiko gård i högsäsong – en tid när man ännu har företagsbesökare och när sommarturisterna samtidigt börjar anlända. Det förklarar också parentesen att alla rummen är bokade när den anrika gården kallar till pressinfo på onsdagen.

Orsaken till själva pressinfot är att man snart lanserar årets sommarmeny.

Nordiska smaker

Just nu är det nordiska köket stort, så också på Haiko gård där sommaren innebär en kraftigt fiskbetonad upplevelse. I år har man tagit in den åländska kändiskocken Mikael "Micke" Björklund för att planera årets sommarmeny som fått namnet Nordiska smaker med Mikael Björklund. Till fyrarättersmenyn har Björklund valt råvaror som abborre, gädda, lamm, potatis och örter. Mycket kommer från Åland, men en del också från Borgå.

Själv säger Björklund, som var på plats för att tillreda de olika rätterna för pressen, att han inte särskilt ofta gör menyer för andra – restaurangföretagare som han är. Det senaste motsvarande projektet ägde rum för omkring två år sedan, men när Haiko gård tog kontakt tackade han ja.

– Gården är bekant för mig sedan förr. Och visst påverkar ställets historia hurudan meny man kan göra. Dessutom måste maten vara lättlagad och god på samma gång. Här serverar man många människor samtidigt, säger Björklund.

Hur själva köket jobbar påverkar också.

– Alla kök är olika, så man måste känna av lite och inte bara komma in och säga att "gör så här".

Köksmästare Jyrki Yli-Uotila säger att man tidigare tagit in till exempel kocklandslaget att planera menyer.

– Nu fick vi idén att ta in Micke. Vi vill erbjuda en åländsk smakupplevelse.

Vd Juha Mähönen konstaterar också att ett känt ansikte ger ett visst mervärde när man marknadsför herrgården.

– Visst hjälper det. Men det går sedan fel om vi inte kan leverera på löftena. Det måste vara bra också.

Bra restaurangstad

Inte heller på Haiko gård har man kunnat undgå Borgå stads förvandling till en allt bättre restaurangstad under åren. Juha Mähönen konstaterar att det varit bra också för dem, också om gårdens historia och allmänna image gör att man ogärna tar sig an nya trender alltför lätt.

– Vi har haft en konsekvent linje med ett klassiskt herrgårdskök med en liten twist.

– Klassiskt men inte bakåtsträvande är det viktiga, kompar Jyrki Yli-Uotila.

Haiko gård har sin klara plats i en allt intressantare restaurangstad, anser Mähönen.

– Utvecklingen har haft en positiv inverkan också för oss.

– Ju fler alternativ som finns, desto fler människor besöker Borgå. Det märker vi också här, säger Yli-Uotila.

Haiko gård är ändå inte helt ovillig att haka på trender – som matfestivalen Smaku som i år äger rum mellan den 13 och 24 augusti och som nyligen publicerade listan på de restauranger och portioner som deltar. Förra året deltog Haiko gård med tre rätter.

– Vi sålde tusen portioner, och vi kunde inte betjäna alla. I år är lokalerna lite större.