Gymnastiksalen i Söderkulla felbyggd – stängdes

RASRISK. Söderkulla skolas gymnastiksal stängs som en säkerhetsåtgärd. Bild: Kristoffer Åberg

Felaktiga konstruktioner i taklaget gör att Söderkulla skolas gymnastiksal har stängts.

Det var i samband med att man öppnade gymnastiksalens tak inför den planerade takreparationen i sommar som man upptäckte att taket är så dåligt byggt att det finns en risk för ras. Därför stängs salen som en försiktighetsåtgärd.

– Det har från början byggts dåligt. Det är bra att ingenting hänt under årens lopp, säger fastighetsansvariga Ville-Veikko Lallukka.

Skolan är byggd i början av 1970-talet och gymnastiksalen med platt filttak har fuktskador i takkonstruktionerna som gjort den aviserade reparationen nödvändig.

Påverkar inte vårterminen

Att gymnastiksalen stängs drygt tre veckor före skolavslutningen och reparationen nu kommer att dra ut på tiden in på hösten stör inte skolarbetet speciellt mycket säger Söderkulla skolas rektor Jan-Erik Holmkvist.

– Vi hade redan tidigare bestämt att vi håller avslutningen utomhus eftersom vi har tre lärare som inte kan vistas i salen.

Dessutom är säsongen för innegymnastik över och när man på hösten har behov av att idrotta inomhus kommer det eventuellt att ske i den närbelägna innebandyhallen, berättar Holmkvist.

Han menar att den dåliga luften i klasserna är ett större problem för skolans arbete.

Det har från början byggts dåligt. Det är bra att ingenting hänt under årens lopp.

Under vintern och våren har man gjort omfattande konditionsundersökningar i skolan och bland annat upptäckt asbest i ventilationskanalerna.

Trots att reaparationerna av gymnastiksalens takt nu kommer att ta längre tid i anspråk och vara mera omfattande än planerat kommer inte att påverka kostnadskalkylen för reparationen nämnvärt, säger Ville-Veikko Lallukka

Mer läsning