Gymnasieelever gör musikal om Själö

Linnankosken Lukios dramaelever uppmärksammar Finlands hundraårsjubileum i musikalform. På tisdag är det premiär för Seili som utspelar sig på Själö för 100 år sedan.

Spetälskekoloni och förvaringsplats för sinnessjuka – som personer med psykiska problem benämndes för hundra år sedan – det är vad man tänker på då man hör namnet Själö. Ön norr om Nagu har en tung historia, men de livsöden som passerat på ön har inspirerat Satu Rasila till musikalen Seili, Själö på finska.

– Jag blev förtjust då jag råkade på Satu Rasilas musikal. Jag tänkte direkt att det passar oss perfekt att sätta upp den och samtidigt fira att Finland fyller hundra år. Historien är starkt närvarande i pjäsen, en del är sanna händelser en del fiktiva, säger projektansvariga dramainstruktören på Linnankosken lukio, Leila Kiviluoma.

Eleverna var inte sena att fastna för den historiskt intressanta pjäsen och de första övningarna hölls redan i höstas. Till en början övade man inom ramen för skolans dramakurser men ju närmare premiärdatumet kommit, desto mera tid har musikalgänget vikt åt övningar.

Kvinnoöden

Kristina Kykkänen spelar rollen som Sofia, en kvinna som spärrats in på Själö. Hon beskriver musikalen som en resa i tiden.

– Det är en annan värld. Många av de kvinnliga patienterna på Själö förkroppsligar juridiska övergrepp begångna av män, och det är flera rörande och viktiga öden som kommer fram i pjäsen.

Till exempel har Kykkänens rollfigur placerats på Själö efter att ha förälskat sig i en gift man, Johannes, spelad av Lauri Kytömaa.

Kytömaa finner tidsperspektivet i Seili intressant, och han upplever att de största skillnaderna till nutidens värld ligger på den moralisk-etiska axeln.

– Kvinnorna tvingades till Själö och spärrades in mot sin vilja, det här går helt emot dagens syn på hur man behandlar folk. Det känns som om dagens Finland är humanare, säger han.

Populärmusik

Föreställningens musikaliska del representerar nutiden med låtar av flera finländska, kvinnliga musiker, däribland Chisu, Jenni Vartiainen och Emma Salokosi. Musikläraren Anu Tikka-Blomqvist har tillsammans med sju musicerande elever övat in musikdelen av Seili.

Själva berättelsen är däremot förlagd till Själö för hundra år sedan. Resultat blir en pendelrörelse i tiden; musiken och dramat böljar mellan skilda världar. Premiär har musikalen den 24 april inför elevpublik, och tre elevföreställningar senare visas Seili för allmänheten på Kulturhuset Grand.

Seili är en del av det officiella programmet för Finland 100 år. Det är den tredje musikalen som Linnankosken lukios elever sätter upp.

FAKTA

Seili

Linnankosken lukios dramaelever sätter upp Satu Rasilas musikal Seili som handlar om mentalsjukhuset för kvinnor som sedan 1889 och fram till 1962 fungerade på Själö.

Leila Kiviluoma står för regin, Anu Tikka-Blomqvist för musikinstuderingen.

I rollerna: Kristina Kykkänen, Lauri Kytömaa, Emilia Lindström, Hanna-Riikka Halonen, Peppi Manninen, Ronja Strömberg, Emma Keskvaara Ira Eloranta, Joel Ylioja, Shnyar Tahir och Julia Blomberg.

Koreografi och dans: Amanda TenWolde och Milla Puumi.

Musiker: Kasperi Elomaa, bas, Elias Heikkinen, keyboard, Henry Himanen, sång, Niko Leppänen, trummor, Rasmus Niemi, gitarr, Eva Palander, sång och Uki Viljakka, gitarr.

Visas på Grand den 27 april klockan 19. Biljetterna kostar 15 euro, förhandsbokningar via leila.kiviluoma@edu.porvoo.fi eller en timme före vid dörren.