PSS till final i imponerande stil – "All in i varje match"

PSS kämpar om FM-guld 2021. Bild: Tommi Willberg

Hemmamagin håller, försvarsmuren står orubbad. PSS tvålade till SSRA för tredje gången på en vecka och slåss om föreningshistorians första FM-guld i F-ligans finaler.

Borgålaget PSS är klart för F-ligans finaler. PSS vann den fjärde semifinalen mot SSRA i sin hemmahall med 5–1 (2–1, 2–0, 1–0) och går till final med 3–1 i matcher.

– Det värmer väldigt mycket. Viljan fanns där. Vi bestämde att vi sätter punkt på matchserien och att vi inte reser till Uleåborg mera. Så gick det, säger PSS:s Julia Turunen i Ruutus tv-intervju efter matchen.

Fanny Holmberg inledde hemmalagets målskytte exakt två minuter in i matchen. Holmberg slog till på en kontring, precis som Alisa Kettunen drygt tio minuter senare. SSRA reducerade siffrorna till 2–1 i powerplay före den första periodpausen.

I andra perioden fick PSS två chanser i powerplay och utnyttjade den andra. Turunen stod för fullträffen. 4–1 gjorde Aada Heikkinen tack vare en löjligt skicklig soloprestation.

SSRA fick aldrig i gång någon slutspurt. I stället knäckte Ella Holmberg gästernas hopp då hon slog in en retur i slutet av den sista perioden. 5–1 höll fram till slutet och PSS marscherade enkelt till final.

– Vi har lagandan på topp. Målet är att gå "all in" i varje match. Jag tycker det syns, säger Turunen.

Tennissiffror

PSS stod för en snygg vändning i semifinalserien. Uleåborgarna hade hemmafördel i matchserien och vann sin första hemmamatch med 3–2. Efter det var det PSS och enbart PSS som regerade.

PSS vann de två följande semifinalerna med tennissiffrorna 6–1, 6–1 och snodde hemmafavören. Och då ett lag som inte förlorat hemma sedan januari får chansen att stämpla finalbiljetten på hemmaplan så finns en stor chans att det är just det som sker. Precis som den fjärde semifinalen på lördag eftermiddag bevisade.

PSS har redan i flera års tid varit ett av de bästa – om inte det bästa – defensiva lagen i ligan. Sättet hur man stoppade SSRA understryker detta med ett tjockt streck. PSS:s försvarsmur höll tätt i spel med fem mot fem i inte mindre än nio perioder i rad mot ett SSRA vars toppkedja Liinu Koivisto-Jonna Virkkunen-Hanna Niemelä kom till semifinalerna med en sammanlagd poängsumma på 82+61=143 på 29 matcher.

Mot PSS? 2+3 totalt. Före PSS-serien stod toppkedjan i medeltal för nästan fem poäng per match. I PSS-serien: en poäng per match.

PSS:s defensiva spel gör laget till en svårknäckt nöt i FM-finalerna.

Classic eller SB-Pro?

PSS:s finalmotståndare blir antingen alla tiders mesta mästare Classic (9 FM-titlar) eller dubbla regerande mästaren SB-Pro. Classic hade kniven mot strupen på lördag och lyckades hålla finaldrömmen vid liv tack vare en seger på straffar. Som värst låg Classic under med 0–4 men vände till 5–5 på ordinarie speltid.

Matchserien och PSS:s finalmotståndare avgörs i Nurmijärvi på söndag kväll.

– Ingen skillnad vem det blir. Vi ser hur blir går och går vidare enligt det, säger Turunen.