Guldfest för Akillesflickorna i Silvertrissan

SILVERTRISSEMÄSTARE. Akilles flickor D 14 skördade framgångar i stafetten 3x3 km i D 14. Från vänster Wilma Lax, Ida Suuronen och Melissa Lönnström. Bild: Lars Meyer

Med ett individuellt guld och ett guld i stafett och snudd på till och med två brons blev årets Silvertrissefinaler en historisk framgång som aldrig tidigare skådats för Akilles unga skidåkare.

Akilles blev 9:e bästa förening tillsammans med Lahden Hiihtoseura och dessutom bästa FSS-förening i Silvertrissans föreningsklassificering, där 72 föreningar kom på poängplats.

Det var speciellt de unga flickorna som höll Akillesflaggan högt.

På distansloppet I klassen D14 var det fjolårsmästaren i Melissa Lönnström, som upprepade sin seger från i fjol men nu i den ett år äldre klassen, och distanserade tvåan Venla Heinimaa från Kangasala med 16,7 sekunder.

Bronset gick till Enni Petrelius från Ounasvaara. Wilma Lax var ytterst nära en andra medalj för Akilles i klassen då hon slutade på den icke så åtråvärda placeringen som 4:e och blev futtiga 0,2 sek från bronset och 0,9 sek från silvret. Ida Suuronen fullföljde Akilles strålande insats i klassen genom sin 18:e placering.

Söndagens stafett guldfest för Akillesflickorna

Dessa tre flickor Melissa, Wilma och Ida stod sedan för en strålande insats i söndagens stafetter på 3x3 km då en historisk seger med klar marginal kunde hemföras till Akilles. Stafetten var ytterst jämn och spännande men segern kunde hemföras med 10 sek marginal till Ylöjärven Ryhti, som var förhandsfavoriter. Det var den första guldmedaljen för Akilles i ST-stafettsammanhang.

På fredagen då tävlingarna inleddes med sprintsträckorna var Melissa ytterst nära medalj i sprintfinalen för D14, men slutade sen på den icke önskvärda 4:e platsen. Wilma Lax blev 27:e och Emelie Hägglund överraskade positivt med sin 29:e trots att hon ännu är ett år yngre än de övriga i samma klass. Ida Suuronen gick in på 41:a plats . Klassen hade inemot 130 deltagare.

Även på distansloppet i klassen D13 gjorde Emelie Hägglund ett strålande lopp och höll Akillesflaggan högt med sin 15:e plats.

Sibbo Vargarnas Robin Fransman, H14, placerade sig på 25:e plats på normaldistansen. Av Akilles pojkar var det Elias Lönnström som var vassast med sin 26:e placering i H14.

Av de övriga Akillesåkarna placering i distansloppet: blev Ada Kiiski i D15 på 60:e plats, Anton Liukkonen i H15 som 47:e, Santeri Kortejärvi i H15 som 59:e, och Amos Nordman i H16 som 47:e.

Här hittar du hela resultatlistan.