Guld för Borgå Ridstall i mästerskapstävling

Sarina Kettunen och Dekret tog personlig guldmedalj i fälttävlan i mästerskapet för lektionsryttare. Bild: Anu Kivelä

När mästerskapstävlingarna för lektionsryttare avgjordes i helgen i Ypäjä höll sig ryttarna från Borgå Ridstall väl framme. Ridskolans fälttävlingslag tog ett fint guld.

Den årliga höjdpunkten för lektionsryttare är mästerskapstävlingarna där elever vid ridskolorna i landet tar mått på varandra på ridskolornas hästar. I fjol inhiberades mästerskapstävlingarna på grund av coronapandemin, men i år blev de av.

På programmet står tre grenar - dressyr, banhoppning och fälttävlan. Fälttävlingen avgjordes redan under den första tävlingsdagen i fredags, och laget från Borgå Ridstall tog guldet. Ridskolans ryttare Sarina Kettunen vann tävlingen med valacken Dekret och tog alltså också personligt guld i grenen. Förutom Kettunen red också Amanda Kivelä med Konfeta, Minni Puumalainen med Regent och Daniela Neira Floman med Lassus i laget.

Jag är mycket stolt över hela laget.

Borgå Ridstall har satsat på fälttävlan under senare år och nu börjar satsningen ge resultat. I fälttävling ingår tre moment - dressyr, banhoppning och en terrängbana. Ekipagen genomför alla tre momenten och det sammanlagda resultatet avgör resultatet. Tränaren Minna Pekkala är mer än nöjd med sina adepter.

– Jag är mycket stolt över hela laget. Det har varit fint att se hur ryttarna har utvecklats. De har förbundit sig till träningen och verkligen haft lust att lära sig, säger Pekkala.

Det blev ytterligare medaljutdelning för Borgå Ridstalls ryttare på söndagen kväll då Minttu Kuusisto och He'las Fresita tog brons i banhoppningsklassen för vuxna ryttare. Ridskolan deltog med ett tiotal hästar och ännu fler ekipage i alla tre grenar där man tävlade om mästerskap. Ponnyryttare, juniorer, seniorer och vuxna ryttare tävlade var för sig.

Resultaten finns i sin helhet på www.equipe.com/fi.