Gräs till salu i gott syfte

GRÄSPLÄTT. Kokonniemen palloiluhalli Oy spär på finanserna för hallbygget i Kokon genom att sälja konstgräs per kvadratmeter till privatpersoner och företag. Bild: Mostphotos

Företaget bakom fotbollshallen i Kokon, Kokonniemen palloiluhalli Oy, går in för att sälja bitar av konstgräs för att få in extra pengar till hallbygget.

Både privatpersoner och företag kan shoppa loss på en eller flera gräskvadrat och kan den vägen muta in, till exempel straffsparkspunkten, i eget namn. För 50 euro får man en gräsplätt på spelplanen, och vill man i stället äga en bit konstgräs exempelvis vid avbytarbänken så är priset 35 euro per kvadratmeter, momsen inkluderad.

Toni Nyström från Kokonniemen palloiluhalli berättar att flera gräsplättar redan gått åt.

– Det här är ett sätt som gör det möjligt för idrottsintresserade att bidra till hallbyggets kassa. Vi räknar med att på det här sättet få in mellan 10 000 och 15 000 euro, ett välkommet plus i kassaflödet i väntan på att vi kan börja hyra ut träningsturer i hallen, säger han.

Gräshandeln är enkel: Man surfar in på bollhallens webbplats, väljer en eller flera gröna rutor på en spelplansgrafik och klickar på "tue", det vill säga stöd, för att sedan slussas vidare till betalningsmomentet.

Alla som köpt sig en bit konstgräs får sina namn ingraverade på en plakett som hängs upp i den färdiga hallen.

Hur ser tidtabellen för bygget ut?

– Planen var att hallen skulle stå klar till jul men så blev det inte. Just nu är ungefär hälften av väggarna resta och de kommer att gå till maj innan helheten börjar bli någorlunda klar. Dessutom är det ingen idé att hasta i det här skedet i och med att föreningarna kan träna utomhus över sommaren. Vi satsar i stället på att bygga kvalitet, säger Toni Nyström och tillägger att det torde bli invigning i september.

Spelplanens storlek i den nya fotbollshallen ligger på 64 x 45 meter, det vill säga något mindre än standardmåttet på fotbollsplaner. Utöver det finns ett 7 meter stort område som lämpar sig bland annat för uppvärmning innan träningspasset kör i gång.

Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten om gräshandeln.

Mer läsning