Grannarna såg eldslågorna genom fönstret och slog larm – invånaren räddades

STORT PÅDRAG. Brandbilar, ambulanser och ambulanshelikopter ryckte ut till Adlercreutzgatan i centrum av Borgå efter att en eldsvåda uppstod i en lägenhet på andra våningen. Invånaren andades in rök och fördes till sjukhus. Bild: Andreas Sjöblom

Det fanns alla ingredienser till en värre olycka, när en eldsvåda bröt ut i en lägenhet i ett flervåningshus i centrala Borgå. Invånaren fördes till sjukhus efter att ha andats in hälsovådlig brandrök.

– Det var folk i grannhuset som såg lågorna genom lägenhetens fönster och slog larm, säger jourhavande brandmästare Timo Lyttinen på Östra Nylands räddningsverk.

Lyttinens enhet var först på plats vid tvåvåningshuset på Adlercreutzgatan, och märkte direkt att fönstren till bostaden på andra våningen var alldeles sotiga.

– Branden hade mer eller mindre slocknat när vi tog oss in i lägenheten. Den inre rutan i de dubbla fönstren hade spruckit, men eftersom det yttre fönstret var helt fick elden slut på syre. I en så liten bostad tog syret slut rätt snabbt.

Eldsvådan hade uppenbarligen börjat i soffan; både soffan och gardinerna hade brunnit. Brandkåren använde vatten för att försäkra sig om att elden som kyttade i soffan inte fick fart igen.

Lyttinen uppger att en person fördes till sjukhus efter att ha andats in rök.

Ambulanshelikopter kallades också in till brandplatsen, och landade på centralidrottsplanen – enligt Lyttinen eftersom grannarna uppgav att det kunde finnas två personer i bostaden. Så var ändå inte fallet.

– Den brandhärjade bostaden är obeboelig, men trappuppgången och grannlägenheterna påverkades inte av eldsvådan. Det räckte med att vädra ut röken, säger Timo Lyttinen.