Grand bågnar av kultur – alla smaker beaktas i vårens program

VÄLKOMNA. Kulturhusets Grands verksamhetsledare Anne Johansson Padilla (framme t.v.), barnkulturkoordinator Anna Jääskeläinen och integrationskoordinator Niklas Grönroos ser fram emot en fartfylld vår på scenen och bortom. Bild: Petra Lind

Kulturhuset Grand frestar med ett digert kulturutbud under vårsäsongen. – Ett fyrtiotal evenemang är redan inbokade, säger tf verksamhetsledare Anne Johansson Padilla.

Det finns med andra ord mycket att välja på i kulturväg. Precis som vanligt är programmet på Grand mångsidigt och varierat för att tilltala en så bred publik som möjligt. Vissa av programpunkterna kan placeras in i kategorin traditionella inslag, och Anne Johansson Padilla lyfter till exempel fram fredagens storsatsning Borgå bästa trubadur.

– Det här är tredje gången som regionens bästa trubadur utses på Grand. Det är roligt att se hur väl publiken tagit emot konceptet, och samma gäller musikerna. I tävlingen deltar både nykomlingar och trubadurer som varit med tidigare, säger Johansson Padilla.

Seriefestivalen Å-fest, Legendernas nostalgikväll med Thomas Enroths orkester, lokala Teatteri Werners vårföreställning och Borgå orkesterförenings förstamajkonsert hör också till de mer eller mindre stående inslagen på Grand.

Det är roligt att se hur väl publiken tagit emot konceptet.

Bluesdrottning på besök

Som ett veritabelt utropstecken kan man också se bluesdrottningen Erja Lyytinens konsert en 27 februari. Lyytinen brukar ha Grand med på sin turnélista och i år är inget undantag. De facto går starten för hennes världsomspännande jubileumsturné Blueskuningatar i Borgå.

– Det brukar alltid vara slutsålt när Erja Lyytinen kommer hit. Vill man se henne lönar det sig att vara snabb. Det finns fortfarande lite biljetter kvar, säger Anne Johansson Padilla.

För en tid sedan klättrade Lyytinen upp på en fjortonde plats på gitarrmagasinet Guitar Worlds lista över de bästa bluesgitarristarna i vår tid – i gott sällskap med storheter som Eric Clapton och John Mayer.

Publikfriande unga

En minst lika stor publikmagnet är finalen i Skidiskaba som sjungs den 1 mars. Då äntras scenen av enhel rad unga sångartalanger medan publikplatserna fylls av allt från mammor och pappor till mostrar, fastrar och ludikusiner.

Lokal färg blir det också i slutet av mars tillsammans med Borgåbon Amanda Henrikssons band Mandys Nyckel. Den här gången uppträder gruppen med Sandra Långbacka som gästsolist. I april kan man igen pricka in viskvällen Tauro & Ahlfors där Emilie Adolfsson hittas bakom pianot och tolkar Erna Tauros och Bengt Ahlfors oförglömliga visor.

Late Night Show med ståuppkomikern Janne Grönroos står på tur i maj. Tidpunkten för ett skämtsamt återbesök är väl vald: publikens livsandar torde ha stigit nog efter vintern och efter Teater Viirus gästspel med konsertföreställningen Chelsea Hotel.

Fräscht konstinslag

Ett mera bestående inslag på Grand är de alternerande konstutställningarna på nedre botten, inte att förglömma ungdomsutställningarna i vindfånget som har gjort succé.

– Det är väldigt populärt bland unga att ställa ut hos oss. Under det första året hade vi fyra utställningar i vindfånget, i fjol hann vi med tolv utställare och i år har vi redan bokningar ända fram till augusti, säger Anne Johansson Padilla.

Det är väldigt populärt bland unga att ställa ut hos oss.

Barnkultur är överlag ett tema som man satsar stort på. Liv i Lilla Luckan är det två torsdagar i månaden och barnkulturkoordinator Anna Jääskeläinen tipsar om allt från vårdlediga till daghemsgrupper är välkomna med. Musiklek, teater, pyssel och bokbio finns bland annat på agendan.

Bjuder på transport

Utöver det ordnas det till exempel sagostunder på olika språk, konserter och gratis filmvisning för barn och unga.

– Nytt för i år är att vi har fått finansiellt understöd och kan erbjuda transport för barngrupper som ligger geografiskt långt borta från Grand. Det handlar om tillgänglighet, barnkulturen ska finnas till för alla oavsett var man bort, säger Jääskeläinen.

Ett lokalt förankrat konsertexempel är söndagens (9.2.) evenemang Rassel, prassel pling. Där är det gruppen Eppel & Peppel med Sibbobon Juulia Salonen i ledet som framför sina tonsättningar av Borgåbördiga Sibbobon Hanna Lundströms dikter.

Nytt för i år är att vi har fått finansiellt understöd och kan erbjuda transport för barngrupper som ligger geografiskt långt borta från Grand.

Ord och lite visor

Glädjande är också att barnlitteraturfestivalen Ord ordnas för andra gången. Den här gången har man valt slutet av april som tidpunkt. Nytt för i år är också att programmet fördelas på tre orter: Sibbo, Borgå och Lovisa.

– Festivalen pågår i en vecka och här hos oss handlar det bland annat om barnlitteratur och teater för barn, säger Anne Johansson Padilla.

Den mest uppdaterade versionen av Grands vårprogram hittas på webbplatsen www.grand.fi. Den fysiska broschyren kan avhämtas när kulturhuset är öppet, måndag-fredag kl. 10–17.