Grafiska lockelser på Galleri Theodor

Klatschiga affischer, lockande loggor och finurliga klippdockor. Galleri Theodor i Lovisa fulls i januari av grafikern Minerva Martinoffs färggranna, fantasifulla alster.

Minerva Martinoff är inte den som gillar att framhäva sig. Den drivna yrkesgrafikern trivs bäst hemma i arbetsrummet i Lovisa där hon låter fantasin flöda och idéerna strömma till.

– Jag är rätt eremitisk av mig men gillar att arbete inom ramen för projekt där egna åsikter är välkomna. Det passar mig utmärkt att någon annan så att säga sköter fältet medan jag fokuserar på skapandet.

Där grafikern själv är tillbakadragen är hennes alster desto synligare för Lovisaborna. Minerva Martinoff har skapat otaliga utseendehelheter som syftar till att lyfta fram drottningstadens pärlor dels på det lokala, dels på det nationella planet.

Krona, sallad och hus

För några år sedan skapade hon bland annat en rojalistisk logotyp för Lovisa; en utsirad krona på gammaldags-randig-tapet-botten som gick igen bland annat i gåvopåsar och i tårtkartongerna i ett lokalt kafé. Hon är också kvinnan bakom den granngröna loggan som pryder sallader och örter från Lappträskföretaget Robbes Lilla Trädgård.

Bred synlighet har också hennes arbete för Lovisa historiska hus fått; evenemanget som redan i flera års tid varit ett av stadens största dragplåster och i fjol fick trähusjippot dessutom ett nytt visuellt uttryck.

Nog för att affischerna både för de vackra, gamla Lovisahusen och för evenemanget rosornas charm gillats också av ortsborna: folk plockade med sig plakaten med Minerva Martinoffs fräscha bilder, däribland Lovisakartan över de gamla husen.

– Det var ju inte så bra ut reklamsynvinkel så jag gjorde en affischbotten som en lokal firma tryckte upp så intresserade sedan kunde köpa en bit av Lovisa.

– Jag förstår dem. Välgjorda kartor är både vackra och korrekta, de är grafikens créme de la créme.

"Beställ en Mullqvist"

Tillsammans med Ann-Britt Felin-Aalto, eller A-B som Martinoff kallar sin nära samarbetspartner, och några lokala restaurangföretagare har Minerva Martinoff också varit med och skapat ett lockande Lovisautseende. På affischer, vykort, standar och nu också på tapet återfinns en PR-flicka à la amerikanskt femtiotal som gör reklam för begreppet Mullqvist som man lanserat tillsammans

– Mulllqvist-bruden är helt klart pinup-inspirerad men i stället för blondin är hon brunett. Jag föreställer mig att hon är något av en ikon, lite som Paula-flickan på kaffepaketen eller Sun Maid-flickan på russinaskarna, men med en extra udd. Man brukar ju på finska säga att "hen var en riktig mullqvist" om någon man inte gillar, och vi leker med begreppet för att fånga folks uppmärksamhet.

En extra dimension åt Mullqvist-sfären ger möjligheten att kliva in på Ölvin, Bella eller Degerby och beställa en Mullqvist. Då får man en cocktail i sommar- eller vintervariant.

Kamikaze och klippdockor

Minreva Martinoff har en lång karriär som tidningsgrafiker bakom sig och på Galleri Theodor får besökaren också bekanta sig med hennes alster tryckta på tidningspapper. Gulnade Hesari-uppslag med kamikazeflygare och terracottasoldater hänger sida vid sida med en samling finurliga klippdockor som publiceras i Kymen Sanomats, Kouvolan Sanomats och Etelä-Saimaan Sanomats Seepra-bilaga.

– Grafik är min grej och de flest av de utställda alstren är gjorda som vektorgrafik. Men i mig lever också en stark känsla för att teckna och för att påta med detaljer. Åren har kommit med säkerhet i det jag gör, en bra grund gör det möjlig att ta ut svängarna.

Bland annat klippdockorna kunde man välja att leka exempelvis med George Bush med tillhörande attribut, med Paavo Väyrynen (teveruteglasögonen inkluderade) eller med en vältränad Eva Wahlström med bland annat vinnarbälte och boxningshandskar som tillbehör.

Ge freden en chans

Humorn finns ofta med på ett hörn hos Minerva Martinoff men det är inte enbart tjim och tjo. Utställd på Theodor finns till exempel grunden för ett anslående omslag till en biografi om Che Guevara; ett kollageverk som via otaliga små papperslappar bildar revolutionärens ansikte.

Martinoff spelar också en central roll i föreningen Rauhanpuolustajats solidaritetskalender som utkommer årligen.

– I år är det faktiskt sextonde året i ordningen som jag illustrerar kalenderns insidor. Pärmen görs nämligen alltid av Rosa Liksom.

På Theodor hänger ett samlat sampel av kalenderns illustrationer och för besökaren är det hur kul som helst att spana in kändisar såsom Lionel Messi, Kurt Cobain, Prince eller fiktiva kändisar som Ridge och Brooke från tevesåpan De vackra och de djärva.

– Ridge har en natzit roskikseen, ner med nazina-pins, på rockslaget, skrattar Minerva Martinoff.

Matinoff landade i östra Nyland 2003 efter några år i Plymouth i England. Först bodde hon sju år i Lappträsk, och nu har hon bott lika länge i Lovisa, men i vår stundar en flytt till barndomsstaden Kotka.

Horats & Bullet Points

Grafikern Minerva Martinoff ställer ut grafik i olika form i Galleri Theodor i Lovisa.

Utställningen pågår till och med den 4 februari.