Goda och dåliga nyheter för centrum

SLUT PÅ LÅNG ERA. Niina Porkka (t.v.) och Päivi Kannela jobbar med ett leende tills dörrarna stängs. Bild: Tora Mattheiszen

Det händer en hel del vid torget. Yves Rocher stänger, men det gör inte Kapp Ahl eller Skobox, trots att många så tror. Här ska det renoveras. Att Uusimaas redaktion flyttar till Nimbus är en hemlighet som rätt många känner till.

Franchiseföretagaren Päivi Kannela och kosmetologen Niina Porkka är idel solsken trots att de och en tredje anställd förlorar sina jobb i slutet av mars.

De litar på att livet bär, trots allt.

– Det lönar sig inte att hänga läpp eftersom vi ingenting kan göra åt saken, säger Päivi Kannela som förklarar att Yves Rocher beslutat stänga alla affärer utanför huvudstadsregionen.

– Det har funnits 20 affärer i Finland, nu är vi bara fem kvar. Vi visste att ytterligare stängbeslut är att vänta.

Hade gärna fortsatt

Hon hade själv gärna fortsatt i Borgå, där hon varit med från början.

– Affären grundades för 20 år sedan, vi har alltid varit stationerade i Lundi.

De trogna kunderna är många, inte bara i butiken utan också i skönhetssalongen intill.

– Många undrar vart de nu ska ta vägen.

De hänvisas till postorderförsäljning och webbbutik, alla produkter kan beställas. Många föredrar ändå personlig betjäning. Och skönhetsbehandlingar går ju inte att få via nätet.

Päivi Kannela säger att stängningen inte beror på att hennes affär går dåligt.

– Under den senaste tiden har vi till och med haft ett litet uppsving.

Hon hoppas att alla de kunder som har presentkort utnyttjar dem före utgången av mars.

Nytt och fräscht

Hyllor töms också hos grannen Kapp Ahl, men här är goda nyheter att vänta även om många kunder associerar tomma hyllor med stängning.

– På onsdag börjar renoveringen. Vi ska förnya hela golvytan och fräscha upp överlag. Förändringen blir stor, lovar butikschef Tanja Stolt.

Håller tidtabellen öppnar den nyrenoverade affären i slutet av mars. Verksamheten fortsätter ändå under hela renoveringen.

– Vi tar en bit i taget.

Hon hoppas att de tomma lokalerna i samma våning snabbt fylls med nya aktörer. Seppäläs gamla lokal har ju varit tom rätt länge.

Varuboden-Oslas verkställande direktör Hannu Krook har förhoppningar om att nya hyresgäster flyttar in under 2016. VBO har också utrett om lokalerna kunde utnyttjas för en restaurang.

– Kostnaderna blir för höga så detta koncept har slopats, säger han.

Målsättningen är att VBO ska locka intressanta och bra spelare till Lundi.

– Vi vill ha sådana som stöder den övriga verksamheten i huset.

En riktigt lätt match är det inte. Hannu Krook konstaterar att utmaningen i Borgå är att kommersen är så splittrad.

– Å andra sidan står Lundi på stadens bästa plats, så nog ska vi lyckas.

Nimbushuset förvandlas också till en del under vårens lopp. Skobox har stängt sina dörrar men inte för gott. Lokalen renoveras och man öppnar med nytt koncept.

Uusimaas redaktion installerar sig i gatuplan i april, det är något av en offentlig hemlighet vid det här laget. ÖN har inte lyckats få saken bekräftad den officiella vägen.

Mer läsning