Glasmålning fascinerar Chrisse

MÅLAR.I röda huset får Kreativiteten flöda. På bilden målar Chrisse Hartwall sjungande tomtar till jul. Bild: Annika Karlsson

I röda huset trängs tomtarna om varandra inför julen då hantverkarna ställer ut sina julsaker.

Röda husets hantverk i Gumbostrand ger Chrisse Hartwall en möjlighet att förverkliga sitt hantverksintresse. Tillsammans med svärdottern Ia Vesterinen och två väninnor driver hon butiken som tar emot och säljer hantverkares alster.

Det är särskilt glasmålning som ligger Hartwall närmast hjärtat.

– Glas har alltid fascinerat mig. Jag tycker särskilt om hur ljuset tränger igenom glaset, säger hon.

Glasmålningsintresset föddes för ett tjugotal år sedan. I dag målar och bränner hon själv glasen i ateljén som finns i samma lokal som butiken. Motiven hon målar går efter säsong och varierar från allmogemönster till kräftor, fåglar och beställda motiv.

Målar på holmen i solens sken

– Jag målar för det mesta här i butiken men kan på somrarna sitta ute på holmen, se ut mot havet och måla medan fåglarna skriker, berättar hon.

Förutom glasmålning målar Hartwall olika träföremål. Det kan handla om allt från finurligt sjungande tomtar till en ångbåt av trä med ett muntert sällskap i. I butiken finns ett stort utbud hantverksprodukter av hög kvalitet. Förutom kvaliteten har de också gemensamt den påhittighet som krävs för att skapa något vackert av vardagliga råvaror.

Målningskurs i januari

I butiken har det också hållits målningskurser av olika slag. Om allt går enligt planerna startar en akvarellmålningskurs i januari.

Då Hartwall började med hantverksförsäljningen var det för att lyfta fram allt som tillverkades i hemmen i trakten.

– Jag märkte hur duktiga människorna i stugorna var och hur mycket de kunde, säger hon.

Fram till jul är hantverksbutiken fylld av juldekorationer av olika slag. Hantverkarna som har produkter till salu i butiken kan delta i utställningen med sina egna julsaker. Utställningen är öppen fredag, lördag och söndag mellan klockan 11-16 under tiden 18.11-26.11. Röda husets hantverk finns i Gumbostrand på adressen Vainuddsvägen 72.

Mer läsning