Glaskonstnär ställer ut i GalleRian

Under sommaren ställer Liisa Heimo ut sina glaskonstverk i Gallerian i Illby. Ända till den 29 juli kan man besöka utställningen.

Den 28 juni öppnar utställningen "Berättelser skapade i glas" med konstverk av Liisa Heimo. Det är första gången glaskonstnären ställer ut sina verk, men hon har varit aktiv i snart trettio år. Till utställningen har hon valt ut verken med eftertanke.

– Jag har försökt ta med verk gjorda med olika tekniker för att visa besökare hur mångsidigt glasarbete kan vara. Glaskonst handlar inte bara om tiffanyteknik, säger Heimo.

Några tekniker hon har använt sig av är blyglasteknik och smältning. I ett verk, "Minnena bleknar", har hon skrivit ut gamla fotografier på ett särskilt papper för att sedan smälta det på glaset.

Alla mina verk har en berättelse.

Bland de större verken hon gjort i det offentliga rummet är restaureringen av de gamla blyfönstren i Lovisa kyrka.

– Det var en väldigt rik erfarenhet, säger hon.

Till vardags står Heimo i sin butik på Mästarvägen i Borgå där hon också tar emot beställningsarbeten.

– Alla mina verk har en berättelse. Då en kund kommer in i butiken vill jag gärna höra vad de har tänkt och hur historien bakom ser ut.

Bakgrundshistorier kommer också att få en synlig del i utställningen. Invid verken kommer olika texter att placeras med kopplingar till verken och deras bakgrundsidé. Texterna finns på både finska och svenska.

Symbolik en viktig del

Flera olika teman skymtar i Heimos konst. Vanliga motiv är träd och havet.

– Om man har en trygg uppväxt skapar man starka rötter. Oberoende hur mycket det blåser senare i livet står man stadigt ändå.

BLOMMOR AV GLAS. Även Liisa Heimos glasblommor lockar till sig flugor och bin. Bild: Lotta Åberg

Olika former av symbolik är viktigt för Heimo.

– Jag var i Tyskland och lärde mig om glaskonst och där är symbolik väldigt vanligt. Det har också gått hem hos finländarna.

I Gallerian i Illby erbjuder Kerstin Busk-Åberg och Christer Åberg ett utrymme för konstnärer att ställa ut sina verk.

– Vi vinner inget på det här men vi vill förmedla bra konst, säger Busk-Åberg.

Nästa års utställning är ännu inte planerad, men en utställning kommer det att bli.

Gallerian har öppet torsdag–fredag klockan 16–18, lördagar och söndagar mellan klockan 12–16. Utställningen pågår från den 28 juni till den 29 juli.

Berättelser skapade i glas

Liisa Heimo ställer ut sina glaskonstverk i Gallerian i Illby, Vadetsvägen 4.

Utställningen pågår mellan 28.6–29.7.

Gallerian är öppen torsdag–fredag kl. 16–18, lördag–söndag kl. 12–16. Övriga tider enligt överrenskommelse tfn 050–4392377.