Glas möter fotografi på Galleria Colmio

FOTOMÅLNING. Borgåkonstnären Teija Marjamaa ställer ut på Galleri Colmio i juni. Bild: Teija Marjamaa

Borgåkonstnären Teija Marjamaa ställer i juni ut på Galleria Colmio i Gamla stan i Borgå.

Teija Marjamaa har en bakgrund som framgångsrik glaskonstnär; hon jobbade med glas i tjugo års tid och skapade vackra föremål med olika glastekniker. För några år sedan greppade hon kameran och fastnade för att skapa fotokonst med is som motiv.

Som Teija Marjamaa ser det löper glas och is hand i hand. Bägge är genomskinliga, hårda och kalla material, och med den japanska forskaren Masaru Emotos böcker om vatten – en om vattnets hemliga liv och en om berättelser som ligger förborgade i vatten – började hon skapa en egen teknik för att med fotografiets hjälp tränga ner i isens väsen.

För ett par år sedan ställde Marjamaa ut sina unika isfotografier på Kulturhuset Grand och när många av dem som såg utställningen kommenterade de "underbara målningarna" väcktes en ny idé hos konstnären. Besökarna trodde fotografierna var målningar och med den inspirationen i bagaget började Teija Marjamaa föra sin fotokonst mot måleriet.

I den aktuella utställningen Valokuva ja maalaus, fotografi och målning, ställer hon ut en serie om sju konstverk där fotografier utgör grunden och målningen intuitivt växer fram utanpå. Marjamaa använder oljefärger och inuti de fotograferade isformationerna kan man se ansikten – eller någonting annat som initieras av den egna fantasin.

Verken på Galleria Colmio är till formatet stora och spektakulära, en del är fotografier andra fotomålningar. Utställningen pågår till och med den 28 juni. Galleriet är öppet onsdag-fredag kl. 12-17, lördag-söndag kl. 12-16.