Glädjefylld och innerlig konsert intog Sibbo kyrka

SÅNGGLÄDJE. Elias Kaskinen, Paulina Biström, Tika Sevón Liljegren och Jennie Storbacka charmade i Sibbo. Bild: Åsa Nyman

Glädje för publiken och glädje för behövande barn i Etiopien bjöd lördagskvällens välgörenhetskonsert i Sibbo kyrka på. Kyrkan var alldeles proppfull av människor som trotsat det dåliga vädret för att se och höra en helgjuten show.

Välgörenhetskonserten Joy to the world var Sibboförsamlingarnas stora julsatsning, och glädjen stod minsann högt i tak i kyrkan på kullen.

Redan från början stod det klart att detta inte var någon vanlig kyrkokonsert, utan en helgjuten produktion med ljusrigg, scenrök och bakgrundseffekter på scenen. Ändå förtogs inte den innerliga stämning som en kyrka som konsertsal kan erbjuda.

Det var de unga musikernas kväll, även om proffs är proffs, oavsett ålder. JTW Orchestra syntes i och för sig inte så bra i sina svarta kläder på scenen, men hördes desto bättre. Deras njutbara arbete leddes av kapellmästare Mauriz Brunell.

Solisterna glänste, både tillsammans och var och en för sig, också vad beträffar klädsel, men framför allt vokalt.

Sibbobördiga Paulina Biström lyste av glädje över att vara i sin gamla hemkyrka, Tika Sevón Liljegren log sitt innerliga leende och Elias Kaskinen gav prov på rejäla röstresurser, i synnerhet mot slutet av konserten. Hans inledande version av Sylvian joululaulu var lite trevande.

Fin helhet

Den som gjorde det största intrycket överlag är också den mest erfarna, Jennie Storbacka golvade publiken med sin kännspaka stämma. Hennes version av The prayer, som hon sjöng tillsammans med blixtinkallade Andreas Forsberg, var åtminstone för mig konsertens absoluta höjdpunkt. Av applådåskorna att döma tyckte en stor del av publiken likadant.

HÖJDPUNKT. Jennie Storbacka hade en storartad duettpartner i Andreas Forsberg. Bild: Åsa Nyman

Solisterna avlöste varandra på scenen i smidig följd och med jämn fördelning av solonummer och gemensamma sånger på svenska, finska och engelska i en bra blandning. Paulina Biström och Tika Sevón Liljegren tog sig an Helén Sjöholms och Malena Ernmans vackra Sankta Klara klocka och bytte, roligt nog, ut Sankta Klara mot Sibbo kyrka mitt i sången. Elias Kaskinen sjöng finska klassiker som Simojokis Tulkoon joulu och Sydämeeni joulun teen (Halonen, Salmi).

Som avslutning sjöng hela ensemblen tillsammans O helga natt och Giv mig ej glans.

Flerspråkigt

Kvällens konferencierer var prästerna Camilla Ekholm från Sibbo svenska församling och Tanja Louhivuori från Sipoon suomalainen seurakunta, och de knöt fint ihop helheten. Också Finska missionssällskapets representanter fick berätta om sin verksamhet och arbetet med de barn i Etiopien som ska få nyttan av kvällens insamlade medel.

Biskop Björn Vikström var konsertens beskyddare, och talade om att göra gott, och att det under jultiden kan handla om att gå utanför sin egen bekvämlighetszon för att hjälpa någon annan. Han beklagade också skämtsamt att han, i sin egenskap av beskyddare, inte lyckats ordna ett bättre väder för konsertbesökarna, och hoppades på trygg hemfärd för alla.

FAKTA

Joy to the world

En välgörenhetskonsert arrangerad av Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta och Finska Missionssällskapet. Intäkterna går, via missionssällskapet, till ett aktivitetscenter för utsatta barn i den etiopiska staden Dessie.

Sibbo kyrka, lördagen den 8.12 kl. 18.

Kapellmästare Mauriz Brunell.

Sångsolister Jennie Storbacka, Elias Kaskinen, Tika Sevón Liljegren, Paulina Biström, Andreas Forsberg.

JTW Orchestra.

Repertoar: Me käymme joulun viettohon (Isola/Turunen), Jul, jul, strålande jul (Evers/Nordqvist), Mary, Did You Know (Lowry/Greene), Viskar en bön (Scocco/Hallström), Sylvian joululaulu (Topelius/Collan), Tulkoon joulu (Simojoki), The Prayer (Foster/Sager/Testa/Renis), Have Yourself a Merry Little Christmas (Martin/Blane), Himlen i min famn (Häggkvist/Hillestad), Sankta Klara klocka (Kempe/Scocco), I denna natt blir världen ny (Häggkvist/Hillestad), Sydämeeni joulun teen (Halonen/Salmi), O, helga natt/ Oi jouluyö (Cappeau/Adam), Giv mig ej glans/ En etsi valtaa loistoa (Topelius/Sibelius).

Mer läsning