Glada skratt på barnfest i Andersböle

Det var upplagt för succé när det ordnades barnfest Högbacka ungdomslokal i fredags. Dans, lekar och saft stod på programmet.

Hanna Lönnfors ville så gärna bjuda in alla barnen från dagis på fest men insåg att det kanske skulle bli för trångt i stugan. Eftersom hon är sekreterare i Andersböle- Veckoski ungdomsförening, slogs hon av tanken att ordna festen på Högbacka ungdomslokal i Andersböle i stället, så alla kunde få plats och ingen skulle bli utanför.

– Jag gillar att ordna fester, säger Hanna Lönnfors, och berättar att hon själv har tre barn i dagisåldern.

TRYGGT I PAPPAS FAMN. Skönt att få krypa upp i famnen, tycker Kasper, här tillsammans med pappa Markus Ström. Bild: Annica Carlsson

Hon drar sig alltså inte för tanken att ha upp till 40 barn som springer omkring. I kväll har hon dessutom hjälp av fem andra vuxna som hjälper till att hålla ordning på alla gästerna.

– Den första festen ordnade jag för ett år sedan. Det var en discokväll för barn under skolåldern. Allt gick bra, och alla hade så roligt, att jag nu bestämde mig för att ordna en ny fest. Denna gång under temat bal, så barnen kan klä upp sig lite extra. Ofta blir åldersgruppen under skolåldern bortglömd och jag tycker att också de är värda en egen fest, var man får klä upp sig, dansa och ha roligt tillsammans. Precis som vi vuxna tycker om att göra.

FINKLÄDD PÅ BAL. På bal får man klä sig fint. Elsa i vacker klänning. Bild: Annica Carlsson

Inbjudan till festen fick barnen genom infon på förskolor och dagis i trakten. Inträdet till festen är 2 euro, och för den summan får ett syskon eller en vän också komma med, en oansenlig summa då den innehåller förutom trevligt program, också obegränsat med saft och hemgjorda bakverk. Bör ännu påpekas att alla mockarutor som Lönnfors bakat har en strykande åtgång.

I kväll skall vi dansa och ha roligt.

Då barnen samlas på rad vid scenkanten för att lyssna en stund på Lönnfors som hastigt går igenom några få regler och berättar om kvällens program, blir det många glada skratt. De flesta känner varandra från dagis, och stämningen är uppsluppen och familjär.

– I kväll skall vi dansa och ha roligt, säger Lönnfors, men upp på scenen får ni inte gå.

Och den regeln följs faktiskt under hela kvällen. Barnens önskemål till första dansen är sången Peto on irti, och det är ett glatt och ivrigt gäng i vackra kläder som intar dansgolvet, klart nöjda över sångvalet.

Det bjuds upp till pardans och några fina solonummer går också att se på parketten innan kinder blir röda och en drickpaus behövs.

VÄNNER PÅ FEST. Kasper tillsammans med dagiskompisen, tar sig en liten funderare, och blickar ut över dansgolvet. Bild: Annica Carlsson

Saften kommer väl till pass då det snabbt blir varmt i lokalen av det myckna dansande. Lärdomen av den föregående festen var att det lönar sig att ha ett varierande program. Ifall barnen bara dansar två timmar i sträck, kan det mot slutet gå vilt till, märkte Lönnfors då. Nu lugnar barnen ner sig med hjälp av olika lekar.

Drickpauserna är också många, och en och annan bulle slinker då också ner i magen. Senare rullas det ut en stor pappersrulle för barnen att rita på. Detta är mycket uppskattat, och alla vill delta. Markus Ström finns på plats tillsammans med sin son Kasper.

– Kasper kommer gärna med på fest, säger Ström, han dansar också, men väntar mest på saften. De är roligt att de ordnas dylika tillställningar också för barn under skolåldern. De känns viktigt att delta, fortsätter han.

I DANSENS VIRVLAR. Glada barn och vuxna bjöd upp till dans på barnfesten i Högbacka ungdomslokal. Bild: Annica Carlsson

På plats finns också många av Kaspers dagiskompisar tillsammans med sina föräldrar. De är tryggt för de små att föräldrarna följer med och finns nära. Kanske barnen blir trötta av dansen, eller bara blyga för sin danspartner och då är det många som kryper upp i den trygga famnen för att vila en stund.

Dans över språkgränsen

Det känns angeläget att man ordnar roligt program också för barn i dagis- och förskoleåldern, och det visar den fina andan i salen, stämningen som är både glad och uppspelt, dessutom både på finska och svenska. Dans över språkgränsen alltså. Det blir många saftglas, glada skratt och rosiga kinder innan den trevliga kvällen i Andersböle är över.

– Vi hoppas det ordnas flera liknande kvällar för de små, säger avslutningsvis de nöjda och glada föräldrarna, som också fått sin beskärda del av både dans och saft under den gemytliga kvällen.