Glad överväger att överklaga valresultatet

KRÄVER RÄTTVISA. Sari Glad kommer att bestämma om hon överklagar till förvaltningsdomstolen före den 26 april. Bild: Kristoffer Åberg

I värsta fall kan det bli nyval i Borgå.

– Jag är i vanliga fall en empatisk person men i det här fallet gör jag ett undantag. Nu kräver jag rättvisa för mig själv.

Det säger Sari Glad, som sitter som sannfinländarnas obundna representant i bland annat stadsstyrelsen i Borgå.

Glad överväger att överklaga Borgås valresultat till Helsingfors förvaltningsrätt.

– Jag har inte bestämt mig ännu. Jag ska ännu förhandla med mitt juridiska ombud. Men det är möjligt att jag överklagar.

– Jag anser att man måste granska lagligheten i centralvalnämndens beslut.

Glad är upprörd över centralvalnämndens beslut att utesluta henne från valet. Glad hade först gett en fullmakt till Sannfinländarna och sedan en fullmakt till Samlingspartiet. Eftersom ingendera partierna gick med på att stryka Glad från sin lista beslöt centralvalnämnden att hon inte alls kan ställa upp i söndagens kommunval.

Valresultat 12.4.

På stadshuset i Borgå känner man till möjligheten att Glad överklagar valresultatet.

– Centralvalnämnden fastställer valresultatet den 12 april, säger centralvalnämndens sekreterare juristen Johanna Andersson. Efter det finns det en besvärstid på fjorton dagar.

– Jag litar på att centralvalnämnden har gjort rätt och att vi inte har någon anledning att förvänta oss ett negativt besked från Helsingfors förvaltningsrätt. Staden har förstås möjlighet att i sin tur överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nya fullmäktige ska börja sitt arbete den första juni.

– Om det, i värsta fall, blir nyval fortsätter den nu valda fullmäktigeförsamlingen fram till dess att det finns en ny fullmäktigeförsamling som kan ta över, säger Andersson.

Dyrt med ny kampanj

Sari Glad säger att hon har förstått att domstolarna agerar snabbt om det gäller att ta ställning till eventuella fel i valförfaranden.

– Det gäller ju att ställa i gång för nyval så snabbt som möjligt.

Andra kommunalvalskandidater har vänt sig till Glad och bett henne låta bli att överklaga, och hänvisat till att det blir dyrt för alla att göra en ny valkampanj.

– I det här fallet tänker jag främst på mig själv och på att rätt måste vara rätt, säger Sari Glad.

Mer läsning