"Glad att det ännu finns talkoanda"

FRÄSCHT. Omklädningsrummen stod klara år 1982 och enligt Per Högström är det på tiden att de fick en ansiktslyftning. Det är förmannen för idrottsanläggningarna, Tero Koskenlaita, som koordinerat arbetet. Bild: Kristoffer Åberg

Per Högström, chef för idrottstjänsterna i Borgå, är nöjd med hur man med frivilliga krafter ger omklädningsrummen vid simgropen i Kokon ett ansiktslyft.– Det finns gott om folk som gnäller över att "någon" borde göra saker och ting. Fint att det också finns dem som gör slag i saken.

När vi stiger in i herrarnas omklädningsrum möts vi av en fräsch väggmålning föreställande ett sommarlandskap. Nedanför står nymålade bänkar och klädhängare som väntar på att bli monterade på sina rätta platser. Ännu återstår en del arbete, för på golvet ligger maskiner och verktyg och ur hål i väggarna sticker strömkablar ut.

– Tur att vi ännu har några veckor på oss. Fram till säsongsöppningen den 6 juni kommer allt säkert att vara klart, säger chefen för idrottstjänsterna Per Högström.

Jag uppskattar Fixa Kokon-gänget väldigt högt. Det är fint att det finns folk som på riktigt ids göra något på frivillig basis i stället för att bara skriva insändare.

Väggmålningen är signerad designverkstadsgruppen på Borgå konstskola medan det övriga arbetet genomförs av studerande vid Amisto. För fiolerna står projektet Fixa Kokon (se faktaruta) tillsammans med stadens idrottstjänster.

– Jag uppskattar Fixa Kokon-gänget väldigt högt. Det är fint att det finns folk som på riktigt ids göra något på frivillig basis i stället för att bara skriva insändare.

DAGS FÖR DOPP? Per Högström säger att staden har badvakter på plats vid simgropen under sommaren sju dagar i veckan mellan klockan 8 och 20. Sommarsäsongen inleds den 6 juni och pågår till mitten av augusti. Bild: Kristoffer Åberg

För att ha något att jämföra det renoverade omklädningsrummet med tar vi också en titt på damernas sida. Det har "bevarats" i originalskick sedan 1982 då byggnaden restes. De längs kanterna uppspruckna mineritskivorna och den mörka träpanelen i taket ger ett lite gammaldags och nergånget intryck.

– Vi ska också renovera damernas omklädningsrum endera i höst eller nästa vår. I vilket fall som helst ska arbetet vara klart till sommaren 2017.

Fisken drog det längsta strået

Arbetet med att förbättra simgropen i Kokon pågår inte bara i omklädningsrummen. Det arbetas också kring strandkanten och även under vattenytan. Högström säger att man klippt ner vassen kring simgropen och senast under hösten fällde man träd i närheten av badstranden.

– Det gör att färre löv hamnar i vattnet vilket minskar näringsbelastningen. Avverkningen har också den positiva följden att solen kommer åt att lysa längre under sommarkvällarna.

Ungefär mitt i simgropen flyter en flotte med en låda ovanpå. Den verkar inte ha någon särskild uppgift men inne i lådan finns en pump med vilken man pumpar syrerikt vatten ner till de syrefria fickorna på över tio meters djup. På det sättet vill man motarbeta att vattenkvaliteten sjunker under varma somrar.

Men hittills ser det bra ut och jag tycker att vattnet ser klarare ut än det brukar göra vid den här tiden på året.

– Vi har både pumpat bort syrefattigt vatten och dessutom har vi försökt få vattnet att cirkulera bättre. Under vintern samlas syrerikare vatten på ytan medan det syrefattiga vattnet stannar på bottnen. Men när vattnet blir varmare under försommaren verkar det ske en reaktion där det syrefria vattnet tar sig upp mot ytan. Genom att "blanda om" i vattnet försöker vi minimera det här.

Ingen fiskegrop

Uppstod när man under 1940- och 1950-talen tog stora mängder sand från området. Simgropen i Kråkö i Borgå har uppstått på samma sätt.

Från och med 1960-talet har sandgropen i Kokon varit en populär badplats.

Under den varma sommaren 2014 tvingades man stänga badstranden redan" i början av augusti på grund av dålig vattenkvalitet. Efter det har både frivilliga och staden själv arbetat för att förbättra såväl vattenkvaliteten som faciliteterna vid badstranden.

I fjol drog dansaren och koreografen Panu Varstala i gång projektet Fixa Kokon vars syfte var att samla in pengar för renovering av omklädningsrummen som är byggda i början av 1980-talet. Man lyckades samla in över 7 000 euro och Varstala belönades med priset Årets kulturgärning 2015 för sitt initiativ.

Borgå stad beslöt i slutet av 2014 att satsa 20 000 euro för att förbättra vattenkvaliteten. Åtgärderna har bland annat handlat om att fälla träd invid gropen, skära ner vass, minska fiskbeståndet och att pumpa bort syrefattigt vatten.

Högström konstaterar ändå att även den anspråkslöst stora simgropen innehåller väldiga mängder vatten som det är svårt att ha kontroll över.

– Men hittills ser det bra ut och jag tycker att vattnet ser klarare ut än det brukar göra vid den här tiden på året. Jag tippar att vattenkvaliteten kommer att vara bättre i sommar tack vare våra åtgärder. Hoppas jag inte behöver äta upp mina ord, säger han och skrattar.

För det mesta verkar stadens ansträngningar alltså ha varit framgångsrika men på en punkt fick man ge sig. I simgropen lever såväl mört, abborre som ruda och fiskarna anses vara delskyldiga till övergödningen av simgropen. Men i dusten med människan drog fiskarna det längsta strået.

– Under hösten hade vi en yrkesfiskare på plats som försökte fiska bort fisken med en not. Den fylldes snabbt av små runda stenar men särskilt mycket fisk lyckades han inte fånga.