Generös stiftelse byter ombudsman

AKTIV PENSIONÄR. Under sina år som ombudsman har Monika Tillander lärt känna många bidragsmottagare. Bild: Lauri Asanti

Efter 18 år lämnar Monika Tillander Sibbo sparbanksstiftelse. Nu tar Ingeborg Österman över.

Sibbo sparbanksstiftelse delar årligen ut 300 000 euro till föreningar, organisationer och sammanslutningar. I vårens utdelning delar närmare 50 projekt på 155 000 euro. De största bidragen går till If Sibbo Vargarna och till Lilla Villans Vänner, som får 15 000 euro var. Garantiföreningen för Box Barnträdgård och Sipoon Wolf får båda 10 000 euro.

Dessutom beviljade stiftelsen skolstipendier till svenska och finska lågstadier, högstadier och gymnasier samt musikstipendium till svenska och finska högstadier och gymnasier. Bidragens totala belopp är 8 300 euro.

På grund av coronaepidemin ordnas inget utdelningstillfälle.

Tillander ger över till Österman

För Monika Tillander var vårens utdelning den sista. Efter 18 år som ombudsman för Sibbo sparbankstiftelse ger hon över uppdraget till Ingeborg Österman.

– Det känns lite vemodigt. Jag har lärt känna många bidragstagare och fått se många föreningar blomstra. Bra ansökningar ger bra resultat, tipsar Monika Tillander alla som vill söka om bidrag.

Numera är Monika Tillander pensionär, men det var jobbet i Aktiabanken som ledde henne in i Sibbo sparbanksstiftelse.

– Tidigare var det önskvärt att ombudet för Sibbo sparbanksstiftelse också arbetade inom Aktia, men så är det inte längre. Min efterföljare Ingeborg Österman driver en bokföringsbyrå i Sibbo.

Stiftelsen grundades 1993, och erhöll samtidigt aktier i Aktia Sparbank. I Sibbo delas omkring 80 procent av aktieinnehavets utdelning årligen ut i form av bidrag.

För Tillander blev det alltså 18 år som ombud, men hela 43 år inom Aktiabanken.

– Ja, när jag började hette den ju Sibbo sparbank. Då låg banken i det gamla huset på Stora Byvägen 34, nära järnvägen. Sedan dess har banken bytt namn, flyttat ett par gånger och ändrat betjäningen så att den huvudsakligen sker digitalt.

Monika Tillander beskriver åren som ombud som väldigt intressanta. Hon lyfter fram betydelsen av stiftelsens bidrag för de många blomstrande föreningshusen, och även lokala idrottsföreningar har stöd att tacka stiftelsen för, bland annat ishallen och Ingman Arena har fått stora summor.

Andra föreningar väntar

Roligt har uppdraget som ombud varit, och tidvis mycket intensivt, berättar Monika Tillander.

– Somrarna brukar vara rätt lugna, men ansökningsperioderna innebär mycket jobb när alla ansökningar ska behandlas. Principen är att ansökningen ska gälla lokala projekt, men för övrigt är utgångspunkten att alla som söker får bidrag.

Några lata dagar väntar inte Monika Tillander, trots att uppdraget inom Sibbo sparbanksstiftelse upphör. Hon är en aktiv pensionär och engagerad i flera föreningar.

– Och så får jag tid att sköta om min trädgård också.

Delade förra veckan ut 155 330 euro i bidrag till föreningar och arbetsgrupper i Sibbo.

Bidragen fördelades enligt följande:

Arbete som stöder hembygden 10 000 euro.

Idrott 39 000 euro.

Kultur 29 500 euro.

Utbildning, barnträdgårdar med mera 16 300 euro.

Sociala föreningar 2 000 euro.

Allmännyttiga ändamål (FBK med mera ) 22 900 euro.

Annan verksamhet riktad till barn och ungdomar 29 800 euro.

Annan verksamhet för äldre 3 500 euro.

Mer läsning