Gemenskapen är det viktigaste

RÖRLIGHET. Inkeri Kaskinen tränar lårmusklerna och får assistans av Sanna Alaluusua. Bild: Maj-Louise Wilkman

Veckoträffen i klubblokalen på Bofinksvägen 6–8 börjar med en halv timmes promenad. En handfull damer beger sig ut tillsammans med tre av yrkeshögskolan Laureas sjuskötarstuderande.

Den här gången stannar Inkeri Kaskinen kvar i lokalen.

– Jag har haft problem med mina knän. Därför följer jag inte med, säger hon.

Hon behöver inte sitta ensam och vänta på att de andra återvänder. En av de studerande, Sanna Alaluusua tar sig an henne.

– Vi kan göra en lårmuskelträning under tiden. Sätt dig på stolen och stig upp på nytt. Jag hjälper till om det är för svårt, säger Sanna.

Verksamheten som pågår i husbolagets klubblokal har ett klart mål.

– Genom motion och näringsrekommendationer ska vi motivera hemmaboende till ett leva ett så hälsosamt liv som möjligt, säger läraren Lilja Palo.

Höstens tema är rörlighet. Vi tränar upp muskulaturen till exempel genom balansövningar och tänjningar.

Arbetet görs med tanke på framtiden. Den som håller sig frisk och rörlig har större förutsättningar att klara sig ensam hemma.

– Vi ska heller inte glömma betydelsen av att de som bor ensamma ges en möjlighet att träffa andra, säger läraren Minna Palo.

Husbolagsverksamheten Glädje och hälsa till hemdörren har pågått i Gammelbacka i tre års tid. Verksamheten har tagits väl emot av invånarna. De har upplevt positiva effekter på sin hälsa, både fysiskt och psykiskt. Från och med hösten har ett husbolag i Vårberga gått med i projektet.

Tema

Ordnas i klubblokaler på Joukahainenvägen 7 i Vårberga, Bofinksvägen 6-8 och Tornstigen 2 i Gammelbacka.

Är en lågtröskelverksamhet med olika teman, till exempel näring, motion, sociala relationer.

Hålls sex onsdagar i följd klockan 10–11.30 till och med den 2 november.

Öppen för alla intresserade.

Verksamheten pågår i en sex veckors period under hösten och våren. I varje klubblokal finns fyra studerande som ser till att de som möter upp får sysselsättning.

– Höstens tema är rörlighet. Vi tränar upp muskulaturen till exempel genom balansövningar och tänjningar. Promenaderna är också bra träning. Vi går inte på asfalterade vägar utan längs stigar i terrängen. Ojämnt underlag stärker balansen, säger Sanna Alaluusua.

Inkeri Kaskinen trivs bra i gruppen och hon hoppas att människor i grannskapet inte ska dra sig för att komma med. Varje träff avslutas med en stund runt kaffebordet.

– Det bästa av allt är att lyssna till berättelser ur livet. Vi kommer alla från olika håll i Finland och här kan vi dela med oss av de historier vi bär med oss.

Höstens sista träff ska byggas upp enligt besökarnas önskemål. Sanna Alaluusua föreslår att temat kunde vara Borgå.

– För många av oss som studerar i Laurea är Borgå en helt främmande ort.

Mer läsning