"Ge mig vingar att flyga långt"

På torsdagskvällen tävlar Daniel Sanz från Borgå i Duellen i The Voice of Finland. Om han kommer så långt som till finalen sätter han sitt hopp till lyssnarna.

– Det är bara ni som tittar på teve som kan ge mig vingar och göra mig till en vinnare, säger Daniel Sanz. Ni har telefonerna att rösta med, ni har internet, ni har makten. Jag kan inte göra annat än sjunga. Och det gör jag så ärligt från hjärtat som jag kan.

Hela sitt liv har han vetat att det är sång och musik han vill leva på. Men han har inte tagit några sånglektioner utan alltid improviserat fram sångerna. Förmågan att förmedla känslor har han inte heller lärt sig på någon kurs utan säger att allting är en gåva han fått.

Bild: Saku Tiaien

Han klarade sig vidare från avsnittet där domarna sitter med ryggarna mot deltagarna och valde artisten Redrama (Lasse Mellberg) till sin coach. Tarja Turunen hade också gärna tagit Sanz under sina vingars beskydd, men han tvekade.

– Jag tror att jag skulle ha blivit osäker tillsammans med Tarja eftersom hon pratade om att utveckla min teknik. Jag är hellre en streetdog och Redrama såg den potentialen. Han sa att jag redan har allt, jag behöver inte annat än bra låtar.

Daniel Sanz är en intensiv och spontan person som pratar mycket. Han vet vad han kan och vad han vill, men divalaterna lyser med sin frånvaro. Han säger att även om han syns på teve är han ingen stjärna.

– Utan alla supporters som följer tävlingen på teve är jag ingenting, säger han. Utan alla som gillar min supportersida på Facebook och som delar sångerna som jag sjunger där är jag heller ingenting.

Jag är så tacksam för all den kärlek jag fått via en massa människor jag inte ens känner.

Spansk tv hakade på

Han pratar om den enorma genomslagskraft sociala medier har och hur han gärna håller kontakt med sina fans där. Några av videosnuttarna han publicerat på Facebook har delats över 13 000 gånger och gillats tiotusentals gånger mer.

Ursprungligen kommer Daniel Sanz från Spanien. Han föddes för 34 år sedan på fastlandet i Sevilla men då han var nio år gammal flyttade familjen till Kanarieöarna. Efter att släkt och vänner börjat dela hans musikframträdanden bland annat via Facebook fick även tidningarna och teven i Spanien upp ögonen för honom.

– Det har varit helt galet den senaste tiden. Men jag är så tacksam för all den kärlek jag fått via en massa människor jag inte ens känner.

Sanz bjuder väldigt gärna på sig själv. Fansen skickar in önskemål på låtar till Facebook, han lyssnar på dem några gånger och lär sig texten. Sedan producerar han hemma en video och lägger ut den på sin supportersajt. Ibland gör han helt egna tolkningar av önskelåtarna.

Första gången Sanz besökte Finland var 1999. Han hade fått ett jobb som danslärare och stannade till 2003. Någon kanske minns honom från Finlands uttagning till Eurovisionen 2001. Då var Sanz en del av en trio som framförde låten From the heart av Risto Asikainen. Gruppen kom till semifinal.

Fakta

The Voice of Finland

Arrangeras för femte gången i Finland.

Visas på tv-kanalen Nelonen i 25 avsnitt, fem av dem är direktsända senare på våren.

Avsnittet Rösten avgör spelades in i oktober i Helsingfors.

För tillfället pågår Duellen, de avsnitten filmades i januari i Åbo.

Den 4 mars inleds avsnitten med Knockouten, som också filmats i Åbo.

Första direkta sändningen från Logomo i Åbo visas fredagen den 25 mars. Då finns 16 tävlande kvar, varje coach har fyra var att leda.

Finalen sänds den 22 april, då har coacharna varsin artist kvar.

Älskar Finland

2003 återvände Sanz till Spanien där han började jobba inom säkerhetsbranschen med siktet inställt på att bli polis. Han hann också jobba på ett discoföretag innan den ekonomiska krisen slog till.

Han bestämde sig för att åter flytta till Finland, landet som han lärt sig älska.

– Jag ville inget annat än vara i Finland, jag hade så många goda minnen därifrån och landet känns verkligen som hemma för mig. Så jag hoppade på min motorcykel och kom hit.

Sedan 2011 är han Borgåbo. Sambon som jobbar på Hiusbulevardi har sedan tidigare en dotter. De utgör nu hans familj.

– Det är flickan som lär mig finska genom att inte prata något annat språk med mig, säger Daniel Sanz och ser glad ut.

I Finland har Sanz jobbat som svetsare på Sköldvik och för inte så länge sedan fick han ett jobb inom säkerhetsbranschen i Ryssland. Men då han meddelade att han skulle delta i The Voice of Finland tvingades han välja antingen tävlingen eller jobbet.

– Nu gör jag allt jag kan för att uppfylla min dröm, att få jobba med sång och musik, säger han. Varje dag lär jag mig något nytt och att få vara med i The Voice of Finland betyder att jag får goda råd om vad jag ska fokusera på. Jag kan alltid bli bättre. För varje gång som jag klarar en tuff utmaning i tävlingen växer jag.