Gatumästaren har ännu koll på gatorna

JUBILAR. Gatumästare Håkan Gröndahl har ännu koll på gatorna i Borgå, fastän han varit pensionär i sex år. I dag fyller han sjuttio. Bild: Jannika Lindén

Håkan Gröndahl gick i pension för sex år sedan efter 36 år på gatuavdelningen i Borgå, och har ännu koll på både gator och torg. I dag fyller han sjuttio år.

Det var aldrig svårt att få svar på frågor och åsikter angående gator och gatuunderhåll i Borgå under tiden då Håkan Gröndahl var gatubyggmästare i staden. Det är det inte nu heller, trots att han varit pensionär i sex år.

Gröndahl håller sig uppdaterad om vad som händer i hans stad via medier – och genom att prata med människor.

– Jag har skickat högst tre textmeddelanden i mitt liv, jag vill hellre prata med folk. Då hör jag redan på rösten vad de menar, säger han.

Och han pratar gärna. Hans dagliga tiotusen steg långa promenader tar som kortast en och en halv timme i anspråk. Om han träffar många bekanta kan tiden till och med fördubblas.

– En gång var jag borta tre och en halv timme. Då gick jag över ån, till centrum, och där träffade jag så många jag känner att det tog så länge, säger han.

Rakt på sak

Gröndahl är känd för att uttrycka sig rakt på sak och ibland ganska färggrant när han har en åsikt om något.

– Jag har ändå kommit bra överens med alla stadsdirektörer jag jobbat med fastän de ibland tyckt att jag varit lite ful i munnen.

Det har förstås hänt att folk inte uppskattat hans sätt att uttrycka sig. På 1980-talet fanns det inga pengar för att reparera gatorna i staden, och folk var irriterade över de många groparna. På gatusidan var man frustrerad över att inte kunna åtgärda dem. När en journalist ringde och bad Gröndahl uttala sig om saken sa han att han gör alla gator till sandgator om han inte får mera pengar för underhåll, att det är ett bättre alternativ.

– Kaj Johansson var stadsdirektör då och jag kallades dit för att förklara mig. Jag tog ut honom på en körtur och visade de värsta hålen. Vi fick två miljoner mark ännu samma sommar. Jag fick asfalt lite förskräckligt för den pengen.

Kverulanter

Åsikter ska man ha, men att folk i dag jämt klagar över allting får honom att surna till. Insändarspalterna är fulla av inlägg från folk som klagar, än på det ena och än på det andra.

– Jag skulle ha god lust att svara dem och berätta hur det egentligen är. Folk vet inte hur samhället fungerar, säger han.

Ett av de återkommande ämnena i spalterna är bristen på parkeringsplatser i Borgå. Gröndahl skrockar till när han tänker på alla gånger parkeringsproblemet varit på tapeten.

– Det första parkeringshuset jag var inblandad i var en bergsparkering bakom Teboilmacken. Den skulle sprängas in i berget, men det blev ingenting.

Inte heller parkeringshuset vid Brunnsgatan som planerade i mitten av 1980-talet. Det fanns inte pengar för parkeringshus då heller.

Gröndahl hann jobba 36 år på gatuavdelningen och han har stenkoll på varenda en gatstump och kan berätta många historier om turerna kring vissa gator och olika strävan och åsikter gått isär.

Att bygga chikaner för att sänka hastigheten är något som får honom att skaka på huvudet.

– Man tror att vi inte ska ha vinter här mera, när det kommer snö är avsmalningarna hopplösa.

Han räknar upp en mängd exempel på gatuavsnitt i staden som gjorts så smala att man helst ska ha en liten bil om man ska klara av att manövrera den genom korsningarna.

Firar senare

När Håkan Gröndahl fick tid över efter pensioneringen var det full rulle med takreparationer och andra byggarbeten. Mellan varven cyklade Gröndahl långa turer. I dag får han ta det lite lugnare och har bytt cyklingen mot promenader.

– Numera äter jag också mera regelbundet. Medan jag jobbade åt jag på morgonen och sedan när jag kom hem, jag brukade använda lunchpausen till att simma.

Sin födelsedag firar han inte, åtminstone inte ännu. Hans hustru Tua fyller också jämna år under hösten, så det kan bli fest senare.

– Det är skönt att vara pensionär, man behöver inte bry sig. Så länge humorn finns kvar så är allt bra, säger han.

Mer läsning