Gammal biograf blir jazzhak för en helg

UNIK MILJÖ. – Den här gamla biolokalen är fantastiskt exotisk, vi kan tacka festivalens grundare, Borgåbon Antti Ansas för det: han kom med tipset och vi blev förälskade direkt, säger producent Elina Brooks och festivalens konstnärliga ledare Jaska Lukkarinen. Bild: Petra Lind

Den övergivna biografen på Brunnsgatan i Borgå förvandlas i helgen till ett tillfälligt jazzhak med alla kryddor. Då drar Porvoo Jazz Festival in i stan.

Dammet ligger tjockt över golven i lokalerna där Studio 123 tidigare höll till. Biosalongerna är strippade på plyschfåtöljer, vita duken-väggarna gapar tomma och popcornsdoften har avdunstat för länge sedan.

Det bekommer inte Elina Brooks, producent för jazzfestivalen Porvoo Jazz Festival som ordnas i Borgå under veckoslutet. Tillsammans med festivalens konstnärliga ledare Jaska Lukkarinen ska hon se till att lokalerna förvandlas till en trivsam jazzklubb.

– Den här gamla biolokalen är fantastiskt exotisk. Vi kan tacka festivalens grundare, Borgåbon Antti Ansas för att han kom med tipset. Vi blev förälskade i lokalerna direkt, säger Elina Brooks.

Salarna håller så småningom att få sitt slutgiltiga, lite ruffiga, men ändå ombonade utseende. Rummen inreds enligt varsitt tygtema och bord och stolar kommer så småningom på plats. Två av de tre tidigare biosalongerna är vikta för jazzkonserter såväl fredag som lördag kväll, och fyndigt från arrangörernas sida är att besökarna får en stämpel med en etta eller en tvåa då de anländer.

Jazzdubbel

– Siffran anger vilken konsert man får se först, sedan blir det en kort paus och publiken byter salong. Jazzmusikerna håller till i samma biosal hela kvällen. De har sina instrument uppställda framför vita duken, säger Elina Brooks.

Totalt blir fyra konserter under två kvällar. På fredagen är det Kari Ikonen Trio som håller till i den ena salongen medan slagverkaren Mika Kallio i form av Kallio/Rinnetmäki Impulsion håller till i den andra. Konserten kombinerar Kallio på en hel rad slaginstrument – bland annat trummor, klockor och gonggonger – med dans av Satu Rinnetmäki.

– Det här är någonting som jazzpubliken inte hört tidigare, tipsar Jaska Lukkarinen.

På lördag bjuder spoken word-artisten Paleface på någonting bortom den egna rappiga bekvämlighetszonen. I gott sällskap med den inhemska jazzens toppnamn, bland annat Timo Lassy, Verneri Pohjola och Jaska Lukkarinen, bjuder han på texter som han inte framför i vanliga fall. Paleface Spoken Word Septet heter performansen som till innehållet passar just till jazzinramningen.

Kvällens andra artist är de unga jazzuppstickarna i Remmel-Zenger-Heinola Trio. Bandet består av Max Zenger på saxofon, Heikko Remmel på bas och Aleksi Heinola på trummor.

Jazzig spis

Där gamla biosalongerna 1 och 2 är vikta för jazz tas salong nummer 3 över av Borgåkocken Jyrki Tstutsunen, som har gjort popup-gourmetrestauranger i tomma fastigheter till något av sitt varumärke. Långbordet dukas framför den gamla vita duken och på avsatserna upp mot det tidigare projektorrummet placeras små runda bord. Här är det tänkt att jazzkonnässörerna kan komma i stämning inför konserterna.

– Det lär bli en sexrätters meny som kombinerar lokalproducerat med vilda örter i äkta gourmetstil. Rapartisten Paleface har skräddarsytt ett DJ-set där musiken stämmer tematiskt ihop med menyn, förklarar Elina Brooks.

Café Rongos ägare Jordan Wilsons kungadöme är den gamla biofoajén, och sakta men säkert håller det som var biljettluckan på att förvandlas till bardisk för en helg. Festivalorganisatörerna har lekt sakletare i WSOY-huset och i foajén håller gamla lastpallar på att staplas för att fungera som bord – eller kanske soffor. Rummet söker fortfarande sin form men målet är att jazzpubliken (för och mellan konserterna) och andra insläntrare ska kunna ta sig en drink, äta något smått och umgås.

DJ Bunuel och Thomas Törnroos med uppsättning Sörkkä Steamin' Jazz Club ser till att det finns musik här också då konserterna är slut. Vi håller öppet till klockan 01 både på fredag och på lördag.

Två av Studio 123:s tidigare biosalonger förvandlas till jazzklubb fredagen 30 september och lördagen den 1 oktober som en del av Porvoo Jazz Festival.

På fredag består programmet av Kari Ikonen Trio och Kallio/Rinnetmäki Impulsion, på lördag av Paleface Spoken Word Septet samt Remmel-Zenger-Heinola Trio. Biljetterna till konserterna som börjar klockan 20.30 kostar 22/16,50 euro per kväll och fås via lippu.fi och tiketti.

Före konserterna serverar Jyrki ”Hukkatila” Tsutsunens meny klockan 18.30 i sal 3. Paleface står för musiken. Middag plus två jazzkonserter kostar 70 euro. 50 personer får plats, observera att det är förhandsbokning som gäller.

Café Rongo håller baren öppen i den gamla biofoajén bägge kvällarna mellan klockan 18 och 01. Man dukar dessutom fram lördagsbrunch klockn 12–14 i kaféet på Fredsgatan, då står Thomas Törnroos och Steamin' Jazz Club för musiken.

Studio 123-evenemangen har en åldersgräns på 18 år.

De övriga konsertplatserna under festivalen den 30 september–2 oktober är Kulturhuset Grand och Konstfabriken. För mera information se www.porvoojazzfestival.com.