Gammal bank förvandlades till hem

För sex år sedan påbörjade Kristina Elo och Aarne Westerberg det något ovanliga renoveringsprojektet att göra om en gammal bank och post till bostad. Resultatet blev ett lekfullt, vackert och framför allt ett välkomnande hem.

Man ska inte döma boken efter omslaget, är något som slår mig när jag är på besök hos Kristina Elo och Aarne Westerberg i Lovisa. Fast i det här scenariot är det inte en tråkig bokpärm som luras utan en grådaskig sjuttiotalshusfasad med mörka butiksfönster som oväntat gömmer ett modernt och öppet hem. Det enda som antyder att utsidan inte avslöjar hela sanningen är den gamla bilen som står parkerad precis intill ytterdörren som är målad med sagofigurer i granna färger. Figurerna, bland annat en kråka, en räv och en drake, härstammar från barnböcker som Elo skrivit och illustrerat. Här i den före detta bank- och postbyggnaden bor alltså konstnären Kristina Elo tillsammans med sambon och skodesignern Aarne Westerberg.

Bild: Jenna Emtö

Det är sen lördagsförmiddag och paret har precis kommit tillbaka från torget där de bland annat storhandlat potatis, örter och fisk. Vid den stora köksön står Aarne Westerberg och hackar mängder av dill.

– Dillen är som fräschast och bäst just nu. Och det här ska räcka hela vintern, säger han medan han lägger den nyklippta dillen i små fryspåsar.

Det är i köket Westerberg verkar trivas som bäst. Han demonstrerar stolt hur köket har tio kokplattor så att han likt en DJ kan laga mat och röra i grytor med båda händerna. På spisen står även nu några puttrande kastruller och bakom honom skymtar en metallfärgad kökshylla där det finns en otalig mängd kryddor som är sorterade geografiskt.

– Här har du Asien och här finns Europa. Och här finns resten av världen, säger Westerberg samtidigt som han sveper handen över den stora kryddsamlingen.

– Vi tycker om att bjuda över många gäster. Matbordet rymmer ungefär 16 personer, så det blir mycket mat, tillägger Kristina Elo.

Bild: Jenna Emtö

Lägenheten som ligger i gatuplan består av ett stort kombinerat kök och vardagsrum, en konstateljé, ett sovrum samt separat toalett och dusch. Utanför sovrummet och köket finns en rymlig terrass möblerad med trädgårdsmöbler och grill. Här har paret också planterat körsbärsträd.

Det är högt i tak och ljust i hemmet tack vare att det i båda ändorna av lägenheten finns stora fönster som sträcker sig från golv till tak.

– Det är lite speciellt att bo så här. Det är väldigt öppet men det finns ingenting direkt mittemot oss. Det går också hemskt lite folk förbi så det är lugnt och skönt här, säger Elo.

– Det var några i husen på andra sidan vägen som inte hade gardiner när vi flyttade in. Men nu vi har gjort så att alla har gardiner, säger Westerberg och skrattar.

I konstateljén där Elo brukar måla står som det bör färgburkar, halvfärdiga canvas och tavlor på rad. En stor asymmetrisk, ljusbrun hylla dominerar rummet och i taket hänger en gammal saxofon. I takt med att ljuset förflyttar sig under dagen i lägenheten förflyttar sig också Elo medan hon arbetar.

– Det är roligt med stora ytor och det här ljuset är härligt. Det är roligt att på somrarna kunna börja måla tidigt på morgonen utan att behöva åka någonstans. Och vad skulle kunna vara bättre än att ha dörren öppen och stora fönster som blickar utåt? säger hon.

Bild: Jenna Emtö

På väggarna i resten av lägenheten hänger färggranna tavlor och det finns mängder med spännande detaljer som ögat fastnar vid gång på gång. Några exempel är taklamporna som hänger ovanför matbordet och som ser ut att vara kristallkronor men som i själva verket är ställningar för vin- och konjaksglas. Några av matbordsbenen är utbytta till skyltdocksben som har rullskridskor på fötterna och i ett av fönstren står en svartvit kartongfigur som föreställer skådespelaren Humphrey Bogart.

Flyttade hem till Lovisa

Paret köpte den gamla bank- och postfastigheten år 2011 efter att de fått ett tips från några bekanta som driver cateringfirman i grannlokalen.

– Våra bekanta hade precis köpt sina lokaler och sa att det varit tomt här i många år och att vi säkert kunde få köpa den för en billig peng, säger Westerberg.

Paret köpte fastigheten av husbolaget som äger höghuset intill. I och med att paret betalar bolagshyra till husbolaget får de samma tjänster som de andra boende i huset, det vill säga hjälp med både snöskottning och gräsklippning.

– Det är lite som att bo i egnahemshus men man slipper göra allt det där jobbiga själv, säger Westerberg.

DETALJER. Det är högt i tak och stora ytor i hela lägenheten men ögat fastnar vid de många personliga detaljerna som finns. Så även i köket där Aarne Westerberg verkar stortrivas. Bild: Jenna Emtö

Slutpriset för fastigheten landade på omkring 1 000 euro per kvadratmeter. Därefter påbörjades det ambitiösa renoveringsarbetet då bland annat alla ytor förnyades, den bakre väggen ersattes av stora fönster och kök samt badrum byggdes.

– Vi har haft byggarbetare som förverkligat våra idéer. Emellanåt har vi fått kommentarerna att något inte är möjligt att genomföra men sen har det gått bra ändå, säger Westerberg.

Efter ett drygt halvår stod renoveringen klar och då gick parets flyttlass från Tammerfors till småstadsidyllen i Lovisa eftersom Elo har sina släktrötter i staden. Sedan inflyttningen har renoveringen fortsatt genom mindre inredningsprojekt som gjorts bit för bit och nu är hemmet så gott som klart.

– Men alltid hittar man någonting litet som man vill förbättra, säger Elo.

Bild: Jenna Emtö

De stora fönstren i parets lägenhet brukar prydas av stora tavlor, vilket leder till att fotgängare och grannar ibland stannar till och tar sig en titt. Några blir förvånade över att någon faktiskt bor i den gamla lokalen. Det händer att brukar paret bjuda in nyfikna för att ta få se sig omkring.

– En kväll för ett tag sedan kom en äldre, småberusad utländsk man förbi och ville beställa en öl för han trodde att det var en bar han kommit till. Så vi bjöd in honom på lite mat. Före han gick ville han betala tjugo euro och vi försökte förklara att han inte varit på en bar utan hemma hos oss. Jag tror han aldrig riktigt förstod var han hade varit, säger Elo och skrattar.